KOLIKO STVARNO ZARADJUJU PROGRAMERI U SRBIJI?

Gotovo je nemoguće čuti ili pročitati bilo šta što se odnosi na posao u najširem smislu reči, a da se ne apostrofira poseban status, značaj i privilegija koju predstavljaju  raznovrsni informatički poslovi. Da su informacone tehnologije alfa i omega našeg života i rada znaju svi, pa i država, sa samog vrha, kreira prograne koji će obezbediti nove, mlade stručnjake.

I kako je izlišno trošiti reči na objašnjavanje značaja stručnjaka u IT sektoru za budućnost ove zemlje, tako je neophono stimulisati ih dobrim zaradama i zadržati u zemlji.

Stoga želimo da prenesemo najznačajnije podatke do kojih se došlo tokom više istraživanja, a mogu da stvore realnu sliku o položaju progranera u Srbiji.

Tako se na osnovu svih obradjenih podataka izračunala prosečna zarada programera u Srbiji, u ovoj godini, u iznosu od 1.445 evra. No, kako plata programera najvećim delom zavisi od profesionalnog iskustva koje poseduje, to su i razlike u prosečnim zaradama, prema senioritetu, velike:

Juniori 700€

Mediori: 1.299€

Seniori: 2.261€

Zanimljiv je i teritorijalni raspored plata programera, pa je tako najisplativije ove poslove raditi u Novom Sadu, uzimajući u obzir odnos zarada i troškova života, dok je taj odnos najnepovoljniji u Kragujevcu.

Kada su u pitanju najpopilarnije tehnologije, onda najbolje zaradjuju Python developeri sa 1.593 evra, zatim JavScript programeri sa 1.581 evrom, pa Java sa 1.481 evrom, pa PHP sa 1.472 evra i “C” sa 1.428 evra.

Analiza obrazovne strukture srpskih programera pokazuje da 47% njih ima fakultetsku diplomu, sa master diplomom je 22,5%, a sa srednjom stručnom spremom 29%.. Razlike u zaradama su, gotovo, minimalne.

Podaci  iz istraživanja do kojih se došlo imajući u vidu rodnu pripadnost, zahtevaju posebno predstavljanje, a ovde ćemo samo reći da je prosečna plata programera za 400 evra veća od one koju ostvaruje programerka!

Kada odabiru posao, programeri najčešće to čine birajući zanimljive projekte. Odmah iza ovog faktora je visina zarade, odnosno odnos zarade i količine posla., što potvrdjuje direktnu korelaciju koja postoji izmedju zadovoljstva poslom i zarade.

Značajne razlike u visini zarada programera postoje u zavisnosti od vlasništva nad kapitalom kompanije u kojoj rade. Tako programeri u domaćim kompanijama prosečno zaradjuju 1.203 evra, u kompanijama sa mešovitim vlasništvom 1.616 evra, a u stranim kompanijama 1.800 evra.

Svemu ovom dodajemo i podatak da se većina programera i dalje opredeljuje za rad preko agencija, jer visoke stope poreza znatno umanjuju zaradu.

( izvor: Startit, autor  Tanja Mladenović )

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *