Koliko stvarno zaradjuju negovatelji u Nemačkoj?

Poznato je da tražnja za radnicima u Nemačkoj prevazilazi cifru od million slobodnih radnih mesta. A zna se I da su, kada su u pitanju najtraženiji poslovi u Nemačkoj medju najtraženijim zdravstveni radnici, posebno negovatelji. Poznato je I da je mnogo ljudi iz Srbije našlo posao negovatelja u Nemačkoj.

 

No,kao I u sličnim situacijama, nije lako potpuno sagledati položaj ovih ljudi. Koliko stvarno zaradjuju negovatelji u Nemačkoj, kako žive, kroz koje poteškoće prolaze? A baš te informacije mogu biti od velikog značaja onima koji razmišljaju da posao potraže na nemačkom tržištu rada.

 

Jedna od brojnih agencija koje po nalogu nemačkih zdravstvenih institucija dovodi zdravstvene radnike u Nemačku, IPP Health iz Kelna već četiri godine dovodi  radnu snagu iz Španije, Italije, Poljske, a poslednje godine I iz Srbije, Bosne, Hrvatske I Indije. Predstavnici agencije su dosadašnja iskustva preneli novinarima lista Dojče vele.

 

U okviru svoje delatnosti agencije organizuju sastanke sa grupama zainteresovanih negovatelja, brinu o potpisivanju ugovora, a potom posreduju u dobijanju viza, potrebnih prijava, priznavanja diploma, smeštaja radnika.

 

Kako izgleda početak posla u Nemačkoj?

 

Prema rečima vlasnika ove agencije, za većinu negovatelja početak posla u Nemačkoj nije  nimalo lak, pa je I njihovo nezadovoljstvo prilično izraženo. Dolazak u novu sredinu, različitu I nepoznatu, odvajanje od porodice, jezičke barijere, nova radna sredina sa specifičnim poslovnim odnosima – sve je to veliki izazov.

 

Svakako, bolje poznavanje nemačkog jezika, koji je I inače težak, može olakšati integraciju I komunikaciju, pa većina kandidata mora pohadjati dodatne tečajeve jezika.

 

Vlasnik ove agencije pruža još jedan veoma koristan savet koji se odnosi na odabir grada u kojem će negovatelj raditi:

 

“Moj savet je da njegovatelji, pre nego se informišu o specifičnostima vezanim za određene gradove, ne prihvataju prvo ponuđeno radno mesto. Recimo, u 2017. godini, u Minhenu kirija za samo jednu manju sobu iznosila je oko 700 evra, u Kelnu, Hanoveru i Hamburgu  za isti smeštaj treba izdvojiti oko 500, dok se u manjim sredinama za 250 evra mogu iznajmiti i manji stanovi. Porodica sa dvoje dece ne može sebi priuštiti da živi u nekom većem gradu, smatra Simon.

 

A kolike su stvarne zarade negovatelja?

 

Najpre, vlasnik ove agencije upozorava da I ovde postoje one agencije koje lažnim obećanjima žele da privuku što više kandidata I povećaju svoju zaradu.

 

Tako navodi da su neki potencijalni kandidati bili razočarani saznanjem da početna zarada negovatelja iznosi 1.900 evra, jer su prethodno dobijali ponude druge agencije I obećanje da će zaradjivati 3.000 evra. U svim saveznim pokrajinama početna prosečna zarada negovatelja iznosi 1.900 evra, a može se uvećati noćnim radom, radom u dane praznika I drugim posebno plaćenim aktivnostima.

 

Na nivou početne zarade od 1.900 evra negovatelji ostaju do priznavanja stečene diplome, što, u zavisnosti od pokrajine u kojoj radi, traje od tri do šest meseci. Potom, prema podacima iz 2017.godine negovatelji u Nemačkoj prosečno zaradjuju oko 2.400 evra, što radom noću I u dane praznika može biti uvećano od 20 do 30%.

 

Podsećamo da su zarade uvek izražene u bruto iznosu, tako da se navedeni iznosi umanjuju za dažbine koje treba platiti. Po plaćanju doprinosa, od 2.400 evra negovatelju samcu preostaće 1.600 evra, a negovatelju koji ima porodicu preostaje 1.830 evra.

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *