Koliko se zaradjuje od sezonskih poslova u Nemačkoj ?

Da, ovo je vreme kada značajna ponuda sezonskih poslova postoji i u Srbiji, u zemljama okruženja, pa i šire. Kao i kod redovnih, i sezonski poslovi pružaju različite mogućnosti. Da li najjača evropska ekonomija i ovde prednjači? Kolika je ponuda sezonskih poslova u Nemačkoj, kolike su satnice za sezonske poslove u Nemačkoj?

Najviše sezonskih radnika potrebno u poljoprivredi

Nemački mediji pišu o specifičnoj situaciji u poljoprivredi, ističući da već više godina prisutan nedostatak domaće radne snage na sezonskim poslovima ove godine premašuje 170.000 potrebnih sezonskih radnika.

Teški poslovi u poljoprivredi nisu privlačni domaćoj radnoj snazi, tako da je svake godine bilo neophodno angažovati strane sezonske radnike. Značajan broj sezonskih radnika pristizao je iz zemalja Zapadnog Balkana.

I Srbi su dobrodošli

U Nemačkoj je na snazi poseban ugovor koji reguliše dovodjenje sezonskih radnika iz Srbije, Bosne i ostalih zemalja Zapadnog Balkana. S obzirom da važenje ovog ugovora prestaje 2020.godine, poljoprivredna udruženja nemačkih farmera obratila su se Saveznom ministarstvu poljoprivrede sa inicijativom da se važenje pomenutih ugovora produži i posle 2020.godine.

U nemačkom Die Weltu predsednik udruženja proizvodjača jagodičastog voća ovako je opisao problem nedostatka sezonskih radnika:

“Još postoji kakav-takav odziv, međutim problem je što mnogi od njih odustanu ili ne odrade celu sezonu. Sve je teže pouzdati se da ćete u špicu sezone imati radnika koji će raditi. Znate kako je, što je čovek fleksibilniji u glavi i snalažljiviji, lakše će danas u Nemačkoj naći neki atraktivniji posao.”

On dodaje da su farmeri pokušali na razne načine da privuku sezonske radnike, ponudivši beračima satninu od 8,84 evra, koja uključuje smeštaj i hranu. No, rezultatima se ne mogu pohvaliti. Višesatni rad u pognutom položaju, kiša, vrućine, fizički napori – sve to otežava pronalaženje radnika.

Posle neuspelih pokušaja angažovanja izbeglica i azilanata, u fokusu poljoprivrednih udruženja su radnici iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Ukrajine. Tu oni ukazuju na problem koji imaju, jer ne mogu direktno angažovati sezonske radnke, već posredstvom Savezne vlade Nemačke. Uklanjanje ove barijere značajno bi olakšalo njihovu situaciju.

 

Kako naći sezonski posao u Nemačkoj ?

Procedura nalaženja sezonskog posla i odlaska na rad u Nemačku počinje pribavljanjem potvrde nemačkog poslodavca koji želi da angažuje radnika. Savezni zavod za zapošljavanje Nemačke proverava da li kandidat ispunjava tražene uslove, a pre svega da li je zanimanje na listi deficitarnih, odnosno da li je poslodavac mogao naći nemačkog radnika za taj posao. Kada Savezni zavod izda saglasnost, radnik može podneti zahtev za izdavanje radne vize u Ambasadi Nemačke.

 

No, bez obzira na proceduru i pravno formalne zahteve, mora se priznati da sezonski rad u Nemačkoj može biti vrlo privlačan radnicima iz Srbije.

 

 

( izvor: Die Welt /Fokus.ba )

 

2 Komentara

  1. Jelena 23. novembra 2018. Reply
  2. Ivanka Milosevic 8. decembra 2018. Reply

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *