Koliko se u Srbiji radi na crno ?

Da je siva ekonomja  velika smetnja ozbiljnom i značajnom privrednom rastu i razvoju ekonomije u Srbiji konstatovano je mnogo puta. I država je u više navrata objavljivala rat radu na crno, preduzimala različite mere i očekivala pozitivne efekte.

 

A siva ekonomija, odnosno rad na crno, predstavlja kompleksan problem, čiji su akteri svi gradjani, sve strukture društva, pa baš to direktno otežava i usložnjava ovu pojavu.

 

Tako je za uspešnije suzbijanje sive ekonomije neophodno da svaki pojedinac da svoj doprinos, što pretpostavlja osposobljenost i motivisanost da se na svaku pojavu nepoštovanja propisa ukaže, reaguje.

 

NALED Savez za fer konkurenciju sproveo je istraživanje koje je potvrdilo neophodnost kontinuirane edukacije i motivisanosti gradjana da prilikom svakog učešća u prometu roba i usluga odgovornim reagovanjem spreče neželjene pojave.

 

Da je nivo osposobljenosti gradjana za ovakvo ponašanje još uvek skroman potvrdjuju podaci da tek svaki treći gradjanin ume da prepozna ispravan fiskalni račun, a gotovo tri petine gradjana plaća isključivo gotovinom.

 

Spremnost za borbu protiv sive ekonomije postoji – 90% gradjana pruža podršku, a dve trećine ne nalazi opravdanje za poslovanje mimo zakona.

 

Zanimljivo je videti šta istraživanje pokazuje kada je u pitanju konkretno postupanje gradjana. Samo 22% gradjana bi prijavilo radnju u kojoj nije izdat fiskalni račun, a svaki treći gradjanin bi prijavio poslodavca koji zapošljava radnike na crno.

 

Na predstavljanju istraživanja Vladimir Tipsarević, potpredsednik NALED Saveta za borbu protiv korupcije istakao je da medju ispitanicima 27% njih priznaje da platu ili njen deo prima u gotovini, na ruke.

 

Istraživanje ukazuje na povećano uverenje gradjana u rezultate borbe protiv sive ekonomije. Gradjani koji ne zčestvuju u borbi protiv sive ekonomije kažu da su nezainteresovani, izbegavaju neprijatne situacije ili se boje da izgube posao.

 

U nagradnoj igri “Uzmi račun i pobedi” učestvovalo je 37% gradjana, što je znatno prevazišlo sva očekivanja. Ovakvim učešćem u igri gradjani su pokazali da shvataju značaj izdatog računa kao potvrde poreske obaveze prodavca.

 

U Naledu ističu da je neophodno više učiniti na promovisanju bezgotovinskog načina plaćanja, zbog svih prednosti koje ima, uz činjenicu da je tako svaka transakcija vidljiva poreskim organima.

 

Takodje, istraživanje kaže da je najčešći oblik sive ekonomije koji gradjani pominju rad na crno. A svaki četvrti gradjanin je priznao da ne zna ko je naležan za suzbijanje sive ekonomije.

 

 

 

( izvor: BIZlife portal/Danas )

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *