KOLIKO SE RAZLIKUJU PLATE U NEMAČKOJ?

Već pomenuti nemački internet portal online poslova Gehalt.de odlučio se za vrlo temeljnu analizu plata u Nemačkoj. Tako je posebna pažnja posvećena proveri tvrdnji da se plate u Nemačkoj vrlo razlikuju, odnosno zavise od delatnosti, sektora u kojem radnik radi, od regiona, pokrajine, pa i od pola radnika.

Istraživanja su ne samo potvrdila postojanje razlika u zaradama, već i precizno odredila nivo tih razlika. A razlike nisu nimalo zanemarljive. Tako ovi podaci mogu biti od velikog značaja onima koji započinju traženje posla u Nemačkoj, ali i onima koji već tamo žive i rade.

Razlike u platama muškaraca i žena

Iako su ravnopravnost i jednakost šansi za sve vrlo značajni principi u Nemačkoj, razlike u zaradama koje ostvaruju muškarci i žene iznose prosečno 22%, odnosno radeći na istim poslovima muškarci zaradjuju za 22% više od žena.

U nekim pokrajinama, kao što je Baden Virtemberg ta razlika u zaradama iznosi čak 26,5% u korist muškaraca. Najmanje razlike su u regionu Meklenburg – 16,4%.

Razlike u platama u različitim regionima Nemačke

Ujedinjenjem pre 30 godina Nemačka je postala jedinstvena zemlja, ali je sve vreme istočni deo Nemačke zaostajao u većini pokazatelja uspešnosti. Kada su u pitanju zarade, one ostvarene u istočnom delu zemlje zaostaju za čak 23,9% u 2018.godini. Treba reći da je to ipak nešto manje nego prethodnih godina.

Ilustrativni su podaci da prosečna godišnja zarada u zapadnoj Nemačkoj iznosi 47.320 evra, a u istočnoj Nemačkoj manje od 40.000 evra – 39.567 evra. To potvrdjuje da u Nemačkoj, pored profesije kojom se bavite, na visinu zarade utiče i region u kojem živite i radite, ali i drugi faktori.

Zarade u Nemačkoj po regionima

U 2018.godini najveće zarade u Nemačkoj bile su u pokrajini Hesen, u centralnom delu Nemačke, gde je prosečna zarada bila 51.435 evra, odnosno 14% veća od prosečne zarade na nivou čitave države. U poredjenju sa prosečnom zaradom ostvarenom u pokrajini Meklenburg-Zapadna Pomeranija, koja ima najniže zarade u Nemačkoj, u Hesenu su zarade veće čak za 39%!

Inače, istraživači objašnjavaju da Hesen svoju lidersku poziciju, kada su zarade u pitanju, duguje snažno razvijenom sektoru bankarsko finansijskih usluga i moćnoj farmaceutskoj industriji.

Iza pokrajine Hesen nalazi se region Baden Virtemberga, sa zaradama za 8,6% većim od prosečnih nemačkih zarada, zatim sledi Hamburg sa 5,9% većim zaradama i Bavarska sa 5,1% većim zaradama od onih na nivou čitave Nemačke.

Zarade u glavnim gradovima regiona Nemačke

Najviše plate radnici ostvaruju u Štutgartu, glavnom gradu pokrajine Baden Virtemberg, odnosno za četvrtinu veće od prosečnih zarada u Nemačkoj. Zatim slede zarade u Minhenu, glavnom gradu Bavarske, koje su 24,4% veće od prosečnih i zarade u Dizeldorfu, sedištu Severne Rajne Vestfalije, koje su 17,4% veće od prosečnih.

Na dnu liste su zarade koje se ostvaruju u glavnim gradovima pokrajina u istočnom delu Nemačke. Inače, u Berlinu, nemačkoj prestonici prosečno se godišnje zaradjuje preko 42.500 evra.

Kada su u pitanju privredni sektori u Nemačkoj, najveće zarade se ostvaruju u farmaceutskoj i automobilskoj industriji i sektoru bankarskih usluga.

Najslabije plaćeni poslovi u gotovo svim nemačkim pokrajinama su u maloprodaji, turizmu, kol centrima, ugostiteljstvu i zanatstvu.

( izvor: Bizlife portal )

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *