Koliko Nemci provedu u prekovremenom radu ?

Tek što su nam preporučili skraćenje radnog vremena, stiže nam i gotovo neverovatan podatak od preko dve milijarde sati prekovremenog rada koje su radnici u Nemačkoj ostvarili u 2017.godini! I kao da to nije dovoljno, dodaje se da polovina sati prekovremenog rada u Nemačkoj nije nkada plaćena!

 

Sasvim je sigurno da ove informacije u značajnoj meri odstupaju od uverenja i očekivanja koja imamo kada je u pitanju položaj radnika u Nemačkoj. Jer, naši radnici koji su otišli u Nemačku ili oni koji traže posao u Nemačkoj, navode kao motiv, pored bolje zarade, i dobre uslove rada i brigu o radniku, kao i korektnost poslodavca.

 

Šta zvanični podaci kažu o prekovremenom radu?

 

Ove informacije izazvale su pozornost i nemačke javnosti kada ih je objavio jedan od vodećih nemačkih listova Frankfurter algemajne pod naslovom „Nemci godišnje odrade milijardu prekovremenih sati koji nisu plaćeni“. U tekstu stoji da je na upućeno pitanje stranke Levice u Bundestagu stigao  odgovor Vlade da je u 2017.godini u Nemačkoj ostvareno 2.127.000.000 prekovremenih sati.

 

U poredjenju sa 2016.godinom broj ukupno ostvarenih sati prekovremenog rada porastao je za 11%. Podaci iskazani po radniku kažu da je svaki zaposleni u Nemačkoj u 2017.godini ostvario 54 sata prekovremenog rada, od čega čak 27 sati nije plaćeno radniku!

 

A trend visokog učešća prekovremenog rada se nastavlja. Tako je već u prvoj polovini 2018.godine u Nemačkoj ostvareno više od 1,1 milijarde sati prekovremenog rada.

 

Kome prekovremeni rad donosi najviše koristi?

 

S obzirom da polovina ostvarenih sati prekovremenog rada nije nikada plaćena radnicima, to znači da je samo u prošloj godini tim radom poklonjeno poslodavcima 36 milijardi evra. Jedan od lidera stranke Levice Džesika Tati zahteva hitne zakonske mere. „Ove brojke su skandalozne i pokazuju kako se poslodavci obogaćuju preko leđa zaposlenih“, kaže Tati.

 

Naravno, I nemački sindikati su digli glas. Nemački savez sindikata DGB ocenjuje skandaloznom činjenicu da se polovina ostvarenih sati prekovremenog rada nikada ne plati radnicima. „Broj prekovremenih je prošle godine premašio sve granice. Radi se o opasnosti po zdravlje radnika“, kaže predsednik DGB-a Rajne Hofmann za dnevnik Rajniše Post.

 

Posmatrano po privrednim delatnostima, najveše sati prekovremenog rada ostvarili su radnici u uslužnim delatnostima. Najznačajnije povećanje broja sati prekovremenog rada u odnosu na prethodne godine zabeleženo je u sektoru zdravstva. A povrh svega I državni službenici se nalaze visoko na ovoj listi.

 

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *