Koliko naši radnici mogu da zarade u Nemačkoj ?

Može neko reći da smo se već naslušali priča i iskustava naših sunarodnika u Nemačkoj. Da, to stoji, kao i činjenica da svaka priča ima svoje posebnosti, pa su se saradnici „Blica“ postarali da sve to sumiraju na nivo stvarnih, prosečnih odlika i vrednosti koje odredjuju život i rad u Nemačkoj velikog broja radnika iz Srbije.

Za one koji još uvek traže svoju sreću i pomišljaju da potraže posao u Nemačkoj, ovo bi moglo biti od koristi.

 

Koliko radnika iz Srbije radi u Nemačkoj?

 

Naravno, sasvim tačne podatke nemamo, ali procene kažu da je od 2000.godine oko 200.000 radnika iz Srbije otišlo odavde i našlo posao u Nemačkoj. Zvanični podaci Ministarstva unutrašnjih poslova Nemačke kažu da je preko 25.000 radnika iz Srbije došlo u Nemačku 2015.godine, a naredne 2016.godine preko 33.000 radnika. Znatan je broj onih koji imaju hrvatske pasoše, pa tako odlaze u Nemačku da rade.

 

U najvećem broju radnici iz Srbije rade u visoko razvijenim nemačkim pokrajinama: Severnoj Rajni-Vestfaliji, Baden Virtembergu, Bavarskoj, Hamburgu, Minhenu… Opšte je poznato da naši radnici u velikom broju važe za dobro integrisane radnike u Nemačkoj, čija se deca redovno školuju i uživaju dečji dodatak, ne traže socijalnu pomoć.

 

Koji su to poslovi u Nemačkoj koje rade radnici iz Srbije?

 

Podaci kažu da naši radnici najčešće rade u manjim preduzećima, ugostiteljskim i proizvodnim, recimo u metalskoj industriji i gradjevinarstvu, zatim u zdravstvu, poljoprivredi i uslugama održavanja higijene. Osim za poslove u zdravstvu, ostalima nije neophodno znanje nemačkog jezika, iako je uvek poželjno.

 

Većina radnika iz Srbije radi one manje plaćene poslove, do nivao srednje stručne spreme. Tako je svaki treći zaposlen u proizvodnji, poljoprivredi i gradjevini, svaki četvrti u ugostiteljstvu, a svaki peti u metalskoj industriji.

 

Koliko prosečno zaradjuju radnici iz Srbije koji rade u Nemačkoj?

 

Uzimajući u obzir veliki broj radnika, može se reći da radnici iz Srbije zaradjuju u Nemačkoj od 1.400 evra, što predstavlja minimalnu zaradu u Nemačkoj, do 4.000 evra, koliko zaradjuju profesionalni vozači.

Inače, profesionalni vozači su deficitarno zanimanje na tržištu rada većine evropskih zemalja. Tako su i njihove zarade u Nemačkoj više od ostalih, pa vozači autobusa u javnom prevozu zaradjuju do 3.700 evra  mesečno, za rad od četiri radna dana nedeljno, sa diplomom koju dobijaju posle šestomesečnog školovanja. Medicinske sestre, za kojima je velika potražnja u Nemačkoj, mogu da zarade oko 2.300 evra, mesečno. Poslovi u gradjevinarstvu, ugostiteljstvu i poljoprivredi su manje plaćeni.

Za naše radnike koji odluče da potraže posao u Nemačkoj neophodno je da obezbede boravišnu i radnu dozvolu. Više agencija za posredovanje u zapošljavanju može pomoći u nalaženju posla, kao i oni koji već rade u Nemačkoj – rodjaci, prijatelji…

Jedan od zaključaka ovog istraživanja želimo posebno da istaknemo. Iako većina radnika iz Srbije odlazi da radi u Nemačkoj neko kraće vreme i zaradi potrebni novac, pa se potom vrati u svoju zemlju, malo njih to i učini!

Razlozi? Nabrajanje bi potrajalo…

 

( izvor: Blic )

 

 

 

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *