Koliko moze da se zaradi od sezonskih poslova u Srbiji i zemljama regiona?

Kada je ponuda stalnih poslova mala, kada čekanje na posao dugo traje, kada su raspoloživi poslovi veoma skromno plaćeni, kada hitno, u kraćem vremenskom periodu treba doći do odredjenih finansijskih sredstava, tada se ozbiljno razmišlja o ponudi sezonskih poslova. Sezonski poslovi posebno su zanimljivi nekim kategorijama, kao što su nezaposleni radnici, studenti, penzioneri.

sezonski_poslovi_zarada

S početkom proleća ponuda sezonskih poslova  i u Srbiji i u okolnim zemljama naglo poraste. To je sasvim razumljivo, imajući u vidu da intenzitet poljoprivrednih radova, delatnosti turističke privrede, gradjevinskih radova i sličnih delatnosti tokom leta bude najveći.

 

U našoj zemlji sezonske poslove je moguće dobiti u različitim poljoprivrednim granama. Za radove na branju voća – malina, kupina, jabuka, bresaka – dnevno se može zaraditi od 1800 do 2300 dinara. Početkom jula, kada počne branje borovnica, moguće je dnevno zaraditi do 4000 dinara. Vlasnici voćnjaka, iz Arilja, Ivanjice, Kosjerića, Guče obezbedjuju beračima zajednički smeštaj i hranu. U okolini Beograda, u Boleču, najviše je plantaža jabuka i bresaka.

 

Radovi u povrtarstvu, na branju paradajza, paprike i krastavaca donose zaradu od 35 dinara po kilogramu ubranog povrća. Za radove na sakupljanju sena, pripremi zemljišta za setvu i sličnim plaća se 180 dinara po času, a za čuvanje ovaca može se zaraditi 400 evra mesečno, uz obezbedjenu hranu i smeštaj.

 

U nama susednim Hrvatskoj i Crnoj Gori, takodje, postoji značajna ponuda sezonskih poslova, kojima se može i više novca zaraditi.U Crnoj Gori traže sezonske radnike za poslove u turističko ugostiteljskoj privredi. Restoranski konobari dobijaju platu od 300 do 500 evra ( plus bakšiš ), za pomoćne poslove u kuhinji se plaća 400 do 500 evra, a kuvari mogu da zarade od 800 do 1200 evra mesečno. Za posao domaćina na brodu može se zaraditi 1000 evra mesečno.

 

U Hrvatskoj se za poslove sobarice plaća od 500 do 700 evra, konobari mogu da zarade 800 do 1000 evra ( plus bakšiš ), kuvari zaradjuju do 1400 evra, a prodavci sladoleda i turistički vozači zaradjuju do 600 evra. Ovde treba napomenuti da hrvatski poslodavci nerado obezbedjuju smeštaj i pokriće putnih troškova. Od sezonskih radnika koje angažuju traži se poznavanje engleskog i talijanskog jezika.

 

Grčka je godinama zanimljiva destinacija našim turistima, ali i sezonskim radnicima u poljoprivredi i turizmu. No, kako smo već o tome pisali, procedure administracije favorizuju radnike iz Evropske unije, pa se do angažmana ne stiže lako. A kada je u pitanju zarada, za posao prodavca može se zaraditi 700 evra mesečno, a za posao u ugostiteljstvu barmen može zaraditi do 45 evra, dnevno.

 

Uz sve već izneto, treba dodati da svaku ponudu za sezonski posao treba oprezno razmotriti.

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *