Koliko košta život u Nemačkoj ?

Za potpunije sagledavanje mogućnosti i kvaliteta života u odredjenoj sredini potrebno je paralelno praćenje kako zarada koje se ostvaruju, tako i troškova života koje treba podmiriti iz ostvarenih prihoda. Kakav je odnos zarada i troškova života u Nemačkoj? Koji deo zarade koja se ostvaruje radeći odredjeni posao u Nemačkoj treba izdvojiti za pokriće troškova ishrane, stana, prevoza?

Kakve su životne navike Nemaca, za koje namene izdvajaju najviše novca? Kakve su njihove navike u ishrani? Može li se finansijski aspekt života u Nemačkoj uporediti sa finansijskim mogućnostima radnika koji radi u Srbiji?

Odgovori na ova pitanja mogu biti značajni za sve koji traže posao u Nemačkoj ili su već blizu toj odluci.

I dok je kupovina životnih namirnica najznačajnija stavka u budžetu radnika u Srbiji, troškovi ishrane su i za Nemce značajni. Tu treba podsetiti da se u Nemačkoj poklanja pažnja i teži zdravoj ishrani, pa je nabavka organskih proizvoda po prilično visokim cenama.

Nemci vrlo rado konzumiraju mlečne proizvode, tako da su oni značajno zastupljeni u potrošačkoj korpi. Sa gotovo 400 kg godišnje mlečni proizvodi su najznačajniji prehrambeni proizvodi u ishrani Nemaca, na drugom mestu je voće, slede povrće i salate, a tek na četvrtom mestu je meso.

Zanimljivo je da u Nemačkoj u supermarketima koji pripadaju poznatim trgovinskim lancima namirnice pakuju u malim količinama, od 100 ili 200 grama. Tako za trenutno aktuelno sezonsko voće, za 100 grama trešanja treba dati 0,90 evra, za 120 gr malina, borovnica treba platiti 1,50 evra.

Vrlo omiljeni paradajz u Nemačkoj pakuju u pakovanjima od 200 grama. Ako je čeri, to košta 0,90 evra, a kilogram paradajza oko 1,20 evra. Vrlo zastupljeni krompir može se nabaviti u pakovanju od 2 kg, za oko 0,90 evra.

Cena vrlo traženih sireva, u pakovanju od 200 grama, kreće se od 1,70 evra do 4,5 evra. Pavlaku različitih ukusa moguće je kupiti za oko pola evra. Jogurti se prodaju po ceni od 0,60 evra. Cena mleka je oko 0,90 evra po litru.

Kada je u pitanju meso, cene su nešto više od onih u Srbiji. Za pola kilograma svinjskog mesa treba platiti oko 2,80 evra, gotovo toliko i za istu količinu pilećeg mesa. Juneće meso je skuplje, za 200 grama treba dati 4 evra.

Za omiljene slatkiše može se reći da su u Nemačkoj po pristupačnim cenama. To isto važi i za raznovrsne i kvalitetne kozmetičke proizvode koji su jeftiniji od onih u Srbiji. Medjutim, hrana i hiigijena za bebe ima višu cenu.

Dodajmo da Nemci ne štede na kupovini alkoholnih pića, kao ni stanovnici Srbije. No, za cigarete, sa cenom od 6 evra, Nemci daju mnogo manje novca od stanovnika Srbije.

Poredjenje izmedju troškova života u Nemačkoj i Srbiji treba sagledati kroz činjenicu da je prosečna bruto plata u Nemačkoj preko 2.500 evra, u Srbiji oko 69.000 dinara. U Nemačkoj budžet najviše opterećuju troškovi rentiranja stana, od 500 do 2.000 evra mesečno. Uzimajući i to u obzir, Nemcima preostaje značajan iznoz za rekreaciju, odmor, kulturna dogadjanja. U Srbiji – pa, to znamo…

( izvor: Telegraf )

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *