Koliko košta život u Nemačkoj?

Od godine na čijem se pragu nalazimo mnogi očekuju da im, možda, potpuno promeni  život. Slutite, ta nadanja počivaju na mogućnosti da lakše nadju posao u Nemačkoj. I tako su sve informacije o životu i radu u Nemačkoj dragocene. One koje govore o tome koliki su troškovi života u Nemačkoj mogu biti od presudnog značaja.

Obično se Nemačka svrstava medju pristupačnije evropske zemlje koja nema vrlo visoke troškove života. Prema poslednjim podacima koje je objavio nemački Dojče vele, troškovi stanarine, hrane i odeće su u Nemačkoj nešto malo više od evropskog proseka, preciznije 4,3%. Prednjači Danska, sa troškovima života koji za skoro 38% premašuju evropski prosek.

Stanarine – najveći trošak

Poznato je da su stanarine izdatak sa najvećim učešćem u strukturi ukupnih troškova života u Nemačkoj. Pri tome, stanarine se veoma razlikuju od jednog dela Nemačke do drugog, od grada do sela. Tako za stan manje kvadrature u Berlinu treba izdvojiti oko 800 evra. U najrazvijenijoj pokrajini Bavarskoj, u glavnom gradu Minhenu stanarine su najviše, pa za manji stan treba platiti i više od 26 evra po kvadratnom metru.

Uz stanarinu treba odvojiti i sredstva za pokriće komunalnih troškova. Za kilovat čas električne energije treba platiti gotovo 30 centi, a za odvoženje smeća, održavanje stepeništa i dvorišta i za ostale troškove prosečno je potrebno nešto više od 200 evra.

Troškovi ishrane se mogu učiniti prihvatljivijim

Oni koji će se odlučiti za ishranu u restoranu treba da znaju da ručak za dvoje prosečno košta oko 40 evra. Možda odabirom malog restorana udaljenog od centra grada to može biti i povoljnije, ali će, svakako, najpovoljnije biti ako se opredelite da obroke spremate u svojoj kuhinji.

I cene prehrambenih proizvoda mogu znatno da se razlikuju, zavisno od toga gde kupujete. Uglavnom, za kilogram hleba treba izdvojiti oko 2,5 evra, za litar mleka 0,70 evra, za kilogram kropmpira nešto više od evra.

Koliko košta prevoz u Nemačkoj?

I za ove troškove važi, slično stanarinama, u kojem delu Nemačke se živi, u selu ili gradu. No, prosečno karta u javnom prevozu košta oko 2 evra. Za mesečnu kartu treba izdvojiti oko 70 evra.

Korišćenje sopstvenog automobila ima niz prednosti, ali u isto vreme je i značajan izdatak.Tako oni koji odaberu da putuju svojim automobilom moraju da budu spremni da za to u proseku mesečno izdvoje oko 200 evra.

A odeća, obuća, telefon i još ponešto…

Kada su u pitanju odeća i obuća, može se reći da Nemačku odlikuje izuzetno široka ponuda proizvoda po vrlo različiitim cenama. Drugim rečima, ovde svako može naći nešto po svom ukusu i prema svom džepu. Za obezbedjenje povoljnijih cena tu su razna sezonska sniženja i druge pogodnosti.

Naravno, i telefonirati se mora, a košta! S obzirom na vrlo široku ponudu i mnogo operatera, cene usluga telefonije, interneta su relativno povoljne, a ponudjene usluge raznovrsne.

Nadje se, kao i u drugim zemljama, još raznih troškova, ali, čini se, i ovo će biti dovoljno za sagledavanje života u Nemačkoj.

( izvor: Dojče vele, Buka )

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *