Kolike su plate u zemljama bivše Jugoslavije?

Krajem prošle godine prosečna zarada zaposlenog u regionu bivše Jugoslavije je bila najveća u Sloveniji, a najmanja u Makedoniji.

Kako prenosi portal N1, Slovenci su u oktobru prošle godine prosečno primili 1.020,4 evra na ime mesečne zarade, dok su Makedonci za isti period dobili gotovo tri puta manje, svega 363,8 Evra.  Situacija u Srbiji je bila neznatno bolja nego u Makedoniji, ali Srbija i dalje bitno zaostaje za svim drugim republikama nastalim iz bivše Jugoslavije.

plate_sfrj

Na žalost ni Slovenci nemaju previše razloga da se raduju. Iako je prosečna plata u Sloveniji 1.020,4 evra, prema podacima za oktobar prošle godine bila najveća u regionu, ona je za 15,2 evra manja u odnosu na onu isplaćenu godinu ranije u Sloveniji kada je iznosila 1.035,60 evra. Sličnu sudbinu je doživela i prosečna plata u Hrvarskoj, koja je prema poslednjim podacima za oktobar prošle godine manja je za 12,3 eura u odnosu na kraj 2015. godine, pa sada iznosi 749,7 evra.

Pored toga što je najmanja u regionu prosečna plata u Makedoniji prema podacima iz oktobra prošle godine za 9,2 evra je manja nego ona isplaćena na kraju 2015, odnosno na početku prošle godine. Poslednja isplaćena bila je 363,8 evra, dok je u ranijem periodu iznosila 373 evra.

Kada je u pitanju BiH, plata je ostala gotovo na istom nivou kao i 2015. g, i smanjena je za svega 2.5 evra. Tako je prema poslednjim podacima za septembar 2016. g. ona bila 428 evra.

Ono što je posebno interesantno je to da prosečna plata u Crnoj Gori beleži konstantan rast u proteklih nekoliko godina, i ona je sada prema podacima za novembar prošle godine iznosi 503 evra.

Usprkos tome što je najviše narasla, čak 42,70 evra, prosečna plata u Srbiji je i dalje među najmanjima u regionu. Tako je na početku prošle godine iznosila 327 evra, dok je prema poslednjim podacima za novembar prošle godine iznosila 369,7 evra.

Izvor: N1

 

Jedan komentar

  1. Alex 9. aprila 2017. Reply

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *