Kolike su plate u Švajcarskoj?

Za mnoge od nas ona je jedinstvena, neponovljiva, neuporediva, nedodirljiva. Gledajući fotografije, film, televiziju, divili smo se savršenoj lepoti, skladu, redu, organizovanosti i uredjenosti ove zemlje. Tu kao da ništa nije prepušteno slučaju, za sve postoji rešenje, smišljeno pre nego se problem i pojavi. Za mnoge je Švajcarska sinonim za luksuz, raskoš, skupocenost svake vrste, otmenost, bogatstvo, sigurnost, diskreciju. I, verovatno, san mnogih, željnih spokojnog i lagodnog života, bez briga kako naći posao ili kako zaraditi dovoljno novca da se preživi.

Upravo zbog svega ovoga, Švajcarska brižljivo čuva svoju izuzetnost i svoj status. Do informacija koje bi ilustrovale i dokumentovale kvalitet života, pa i finansijsko materijalni položaj ljudi koji žive i rade u Švajcarskoj, nije uvek lako doći.

A kolike su, stvarno, zarade u Švajcarskoj? Takve informacije pružila je Kancelarija  za ekonomiju i rad kantona Cirih, objavljivanjem detaljnog pregleda zarada po različitim vrstama posla, odnosno zanimanja, iskazanih u bruto iznosu. Navedeni podaci predstavljaju prosečnu bruto zaradu koja se ostvaruje u okviru jedne vrste posla, odnosno preporučenu zaradu za odredjena zanimanja.

plata_svajcarska

Navešćemo neke karakteristične profesije i zarade koje se ostvaruju. Za svoj rad frizeri u Švajcarskoj zaradjuju oko 2600 franaka, dok cvećari mogu u proseku da zarade oko 3800 franaka. Zanimljivo je da sličnu zaradu, navodno, ostvaruju i grafički dizajneri, dok stolari zaradjuju više – nešto oko 4000 franaka.

Oni koji bi imali sreće i našli posao u pošti, u Švajcarskoj bi imali zaradu od 4030 franaka. Poslovi pekara su još bolje plaćeni, zarada je oko 4050 franaka. Automehaničari koji rade u ovoj zemlji mogu očekivati zaradu od oko 4450 franaka. A šta tek reći za konduktere koji rade u onim modernim, brzim i besprekorno čistim vozovima?! Zaradjuju oko 4550 franaka. Softver developeri zaradjuju nešto preko 4660 franaka, što pomalo zbunjuje, ako se  posmatra u odnosu na druge profesije.Vozači autobusa zaradjuju preko 4850 franaka.

 

Posao novinara donosi zaradu od preko 5550 franaka, a za rad socijalnog radnika zarada iznosi preko 6200 franaka. Učitelji zaradjuju oko 7400 franaka, a oficiri u vojsci za svoj rad dobiju u proseku preko 8100 franaka. Posebno dobro zaradjuju javni tužioci, sa preko 10400 franaka, dok se na vrhu liste zarada nalazi glavni lekar bolnice u Cirihu, sa zaradom preko 12800 franaka.

Treba napomenuti da se u Švajcarskoj, uglavnom, praktikuje isplata trinaeste plate. Institut minimalne zarade ne postoji. Kolektivnim ugovorima se za neke delatnosti može definisati najniža zarada.

Na kraju želimo da ponovimo da su svi  iznosi zarada iskazani u bruto iznosu, jer se zarade u Švajcarskoj  ugovaraju  u bruto iznosu.  Neto zarade su za 13 do 20 % niže.

 

3 Komentara

  1. Kombi Prevoz Svajcarska 21. juna 2017. Reply
  2. Ardian 25. februara 2019. Reply
  3. Ardian 25. februara 2019. Reply

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *