Kolike su plate u Rusiji ?

Posao u Rusiji i radnicima iz Srbije postao je šansa za dobru zaradu. Koliko posao u Rusiji znači domaćim radnicima? Koliko zaradjuju radnici u Rusiji, da li postoje veliki rasponi u zaradama? Koliko se zarade u Rusiji razlikuju po administrativno geografskim obkastima? Koji poslovi u Rusiji donose najveće zarade?

I mnogo bi još pitanja bilo! Iako su tradicionalne istorijske veze  Rusije i Srbije  i danas na visokom nivou, i u sferi politike, ekonomije, kulture i ostalih oblasti života, nemamo često priliku da saznamo kako se u Rusiji živi i radi. Naravno, najviše informacija dolazi iz Moskve i okruga u kojem se ona nalazi, a govore o brzom i snažnom razvoju ruske prestonice, kao i o enormnom bogatstvu pojedinaca.

A kako je u ostalim delovima ove najveće zemlje na svetu? Kolike su zarade i šta omogućavaju?

ZARADA ZA POSAO U RUSIJI NAJVIŠA NA SEVERU ZEMLJE

Verovali ili ne, najveće zarade ostvaruju radnici na krajnjem severu Rusije, preciznije u Jamalo-Neneckom autonomnom okrugu i Čukotki. U toj oblasti radnici zaradju i 100.000 rubalja mesečno ( 1.430 evra ). Kada je u pitanju broj radnika koji imaju ovakve zarade, agencija RIA Novosti je u sprovedenom istraživanju došla do podataka da gotovo četvrtina radnika u Jamalo-Neneckom okrugu zaradjuje ovoliko, a u Čukotki preko 20% radnika.

Posebno je zanimljivo istaći da analiza zarada koje radnici ostvaruju u Moskvi pokazuje da tamo samo 17% radnika ostvaruje zaradu na nivou od 100.000 rubalja mesečno.

Na drugoj strani, nije mali broj regiona u Rusiji kojima se ostvaruje zarada manja od 15.000 rubalja ( 253 dolara ). Toliko taradjuju radnici u Republici Dagestan, Kabardino-Balkariji, Čečeniji, Kalmikiji i Karačajevo-Čerkeziji.

Podaci, takodje, pokazuju da je u čak 33 regiona Rusije zarada koju radnici ostvaruju manja od 20.000 rubalja ( 338 dolara ). U Rusiji je 14 regiona koji mogu da se pohvale prosečnom zaradom većom od 30.000 rubalja ( 503 dolara ).

Naravno, za sagledavanje kupovne moći stanovnika Rusije i kvaliteta života neophodno je, pored zarada koje donosi posao u Rusiji, uzeti i obzir i niz drugih pokazatelja, kao što su troškovi života, potrebe ljudi, mogućnosti dodatnih prihoda.

Iz ovog istraživanja potiče podatak da samo 0,2% stanovnika Rusije troši više nego što zaradi. Čak je polovina ispitanika izjavila da, bez obzira na skromne zarade i relativno tešku situaciju, ima dovoljno sredstava za osnovne potrebe.

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *