Kolike su plate u Nemačkoj?

U ovom trenutku Nemačka ima preko 1,3 miliona upražnjenih radnih mesta, a procene kažu da će za deset godina Nemačkoj nedostajati čak 6 miliona radnika. Tu svoju šansu vide mnogi, ali radnicima iz Srbije i ostalih zemalja Zapadnog Balkana čini se da posao u Nemačkoj nikad nije bio bliži.

Naravno, ta nadanja da će nalaženje posla u Nemačkoj biti brže i lakše proističu iz vrlo skore primene novog Zakona o useljavanju u Nemačku, jer će  njegovom primenom jednaku šansu za nalaženje posla imati nemački radnici, radnici iz zemalja Evropske unije, ali i oni iz zemalja Zapadnog Balkana i ostalih zemalja van Evropske unije. A ukidanjem liste deficitarnih zanimanja sve profesije, stručni radnici će imati isti tretman.

Inače, fenomenom Nemačke kao najpoželjnije destinacije za mnoge radnike u okviru i izvan Evropske unije, bavile su se brojne analize i istraživanja. Na osnovu njih definisani su brojni motivi zbog kojih se traži posao u Nemačkoj. No, za većinu radnika dobre zarade u Nemačkoj su jedan od glavnih razloga da potraže posao u najrazvijenijoj evropskoj ekonomiji.

A ko najviše zaradjuje u Nemačkoj?

Zbog svega toga podaci o visini zarada koje se ostvaruju u Nemačkoj privlače veliku pažnju. Nemački poslovni portal Gehalt.de redovno prati i analizira statističke podatke o ostvarenim zaradama, pa je nedavno objavio najnovije podatke o najvišim i najnižim zaradama u Nemačkoj, u 2019.godini.

Na vrhu liste, sa najvišim zaradama su iskusniji lekari, čija godišnja zarada prosečno iznosi 115.320 evra. Prate ih stručnjaci za prodaju i akvizicije sa gotovo 100.000 evra  godišnje zarade, direktori fondova koji zaradjuju 83.640 evra godišnje, a visoko su pozicionirani i doktori specijalisti sa godišnjom bruto zaradom od 80.720 evra.

Kao i ranije, na listi najbolje plaćenih poslova su stručnjaci iz oblasti finansijsko računovodstvenih poslova, regionalni menadžeri prodaje, kao i stručnjaci za statistička istraživanja.

Zanimljivo je videti ko u Nemačkoj najmanje zaradjuje i koliko iznose najmanje zarade u toj zemlji.  Podaci kažu da najmanje zaradjuju radnici u kuhinji, nešto manje od 22.000 evra godišnje, a tu su i frizeri sa godišnjom bruto zaradom od 23.202 evra. Nešto više zaradjuju konobari, sa godišnjom zaradom od 23.602 evra, slede radnici u kol centru sa 25.200 evra, a samo malo više zaradjuju recepcioneri, sa bruto zaradom od 25.370 evra godišnje.

Medju slabije plaćenim poslovima u Nemačkoj su i blagajnici, kuvari, stomatološki asistenti, negovatelji, vozači i drugi.

Portal Gehalt.de je, uz podatke o najvišim i najnižim zaradama, izneo i zanimljive podatke o izraženim regionalnim razlikama u visini zarada u pojedinim delovima Nemačke. Tako navode da su zarade znatno više u južnim nemačkim pokrajinama, a najviše u pokrajini Hese.

( izvor: Index.hr )

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *