Kolike su plate na Malti ?

Nacionalni statistički zavod na Malti obelodanio je podatke o zaradama na Malti  Prema njima, prosečna zarada na Malti iznosi 18.000 evra godišnje, ostvarena u četrdesetjednočasovnoj radnoj nedelji.

Poslednji podaci statističkog zavoda pokazuju da većina radnika na Malti radi puno radno  vreme. Svaki treći zaposleni muškarac radi u maloprodaji, pružanju usluga smeštaja i ishrane i na skladištenju robe, dok žene najčešće rade u javnoj administraciji, obrazovanju, zdravstvu i socijalnoj zaštiti.

ZA GODIŠNJU PLATU OD 18.000 EVRA

RADI SE 41 RADNI ČAS NEDELJNO!

 

Istraživanje je sprovedeno na stalnom uzorku od 3.200 domaćinstava, što je u skladu sa medjunarodnim standardima.

Evo najznačajnijih pokazatelja:

 

  • od stotinu stanovnika starosne dobi izmedju 15 i 64 godine, njih 66 je zaposleno; medju muškarcima čak 77,9% radi, dok je medju ženama 53% uposlenih;
  • samozaposlenih je 13% ukupnog broja radno angažovanih; i tu je učešće muškaraca dvostruko veće od učešća žena;
  • radnici koji rade puno radno vreme rade 41,3 časa nedeljno. Radnici sa nepunim radnim vremenom prosečno nedeljno rade 23,5 časova;
  • radnici koji rade puno radno vreme prosečno zaradjuju 18.029 evra (pre oporezivanja) godišnje. Najveća prosečna zarada ostvaruje se u sektoru finansija i osiguranja i iznosi 24.148 evra, u gradjevinarstvu se zaradjuje prosečno 15.876 evra, a u sektoru maloprodaje i usluga 15.450 evra, što je i najmanje plaćeno.
  • čak 45,3% ukupnog stanovništva na Malti je radno neaktivno, niti traži posao. Ovo ukazuje na značajan broj penzionera;
  • više od polovine populacije, starije od 15 godina, ima samo niže obrazovanje – 56,7%.;
  • univerzitetsko obrazovanje ima tek svaki četvrti uposleni.

 

U zvaničnom izveštaju koji je usledio po sprovedenom istraživanju, ističe se posebno povećanje učešća domaće radne snage u odnosu na prethodni period.. Tako je sa stopom učešća radne snage od 65,8% ostvareno povećanje od preko 7% u odnosu na 2012.godinu. Kada su žene u pitanju, povećanje iznosi 8 procentnih poena.

Ističe se i podatak da je broj radnih mesta uvećan za 16% u odnosu na 2012.godinu.

U vladi ukazuju na podatak da je prosečna zarada povećana za 5,7% u odnosu na 2016.godinu, odnosno 2.000 evra u odnosu na 2013.godinu.

Za realno sagledavanje položaja radnija na Malti treba imati u vidu da je inflacija bila na nivou od 0,9%. To praktično znači da je kupovna moć radnika veća za 4,8% u odnosu na prethodnu godinu.

( izvor: TIMESOFMALTA.com )

Jedan komentar

  1. MILAN 17. januara 2018. Reply

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *