KOLIKA PLATA TREBA ZA SREĆU?

Kako stići do sreće? Pitanje je koje verovatno svako postavlja sebi, a odgovor nije nimalo lak. Ono što se sa sigurnošću može reći je da je ideja o životu sa više radosti i zadovoljstva bez materijalnih dobara i novca pogrešna. Ako je tako, koliko je novca potrebno za sreću?

Možda bismo bez mnogo razmišljanja rekli da su sreća i zadovoljstvo najbliži najbogatijim ljudima današnjice, Ilonu Masku, Džefu Bezosu. No, taj odnos između novca, odnosno plate, prihoda, sa jedne strane i zadovoljstva životom, sa druge strane je kompleksan, pa je bio   predmet istraživanja naučnika u okviru različitih naučnih disciplina.

Optimalna zarada za sreću

Dvojica dobitnika Nobelove nagrade za ekonomiju izradili su studiju o tome koji iznos prihoda obezbeđuje  optimalne uslove za zadovoljstvo i sreću u životu. Kako bi došli do rezultata, koristili su podatke ankete američkog instituta Galup Hiltvejs, sprovedene 2008. i 2009.godine na preko 450.000 ispitanika.

Britansko-američki naučnik Angus Diton i Amerikanac izraelskog porekla Danijel Kaneman izneli su tvrdnju da novac čini srećnim čoveka samo do iznosa od 75.000 dolara bruto godišnje, po domaćinstvu.

Iz ove tvrdnje potekao je i njihov zaključak:

„Verovatno je da je 75.000 dolara granica iznad koje rast dohotka neće više popraviti kapacitet individue u pogledu emotivnog života, kao što je vreme provedeno sa onima koji su mu dragi, izbegavanje bola i bolesti i uživanje u slobodnom vremenu.“

Kad dođete do tačke u kojoj su sve osnovne potrebe pokrivene, nema puno prostora za kupovinu stvari koje će vas učiniti sretnijima. Vaše slobodno vreme, zdravlje ili međusobni odnosi prestaju se poboljšavati istom brzinom kao i vaši prihodi.

Šansa da se ostvare ovakvi prihodi nisu svugde isti

Nejednakost u raspodeli prihoda širom sveta, uzrokovana brojnim faktorima, utiče na mogućnost pojedinca da obezbedi tu materijalnu osnovu koja bi mu donela zadovoljstvo.

Prihod od 75.000 dolara realnost je samo u visoko razvijenim zemljama. Plata ovog reda veličine gotovo je nemoguća u zemljama u razvoju. Geopolitički konflikti, ratovi, izbegličke krize i prirodne katastrofe samo pogoršavaju njihov položaj.

Treba reći da je optimalni prihod od 75.000 dolara utvrđen na osnovu proračuna iz 2010.godine. U nedavnoj studiji objavljenoj u Biznis insajderu taj prihod je povećan na 85.000 dolara bruto godišnje po domaćinstvu.

Sreća iznad granice od 75.000 dolara

Kako su u studiji izneli, naučnici veruju da je teško  povećati sposobnost da se bavite stvarima koje vas čine srećnim kada zarađujete više od 75.000 dolara. Otkriće naučnika Kilingsvorta kaže da je moguće povećati sreću nakon granice od 75.000 dolara, tako što ćete udvostručavati svoje prihode da biste dobili isti porast sreće.

Prema istraživačima sa Harvard Biznis Skula, porast sreće se može vratiti kada neto vrednost prihoda poraste iznad osam miliona dolara.

Gde žive srećni ljudi?

Prema izveštajima Ujedinjenih nacija, najsrećniji ljudi žive u bogatim zemljama sa boljom raspodelom bogatstva, poput Finske, Danske, Islanda i Švajcarske. U najsrećnijim zemljama prosečna plata je na nivou od 68.000 dolara godišnje.

I za kraj, ono u čemu se svi slažu je:

Iako vas bogatstvo neće učiniti srećnijim, siromašni ćete biti još manje srećni.

Osim dohotka po glavi stanovnika, očekivani životni vek, društvena podrška, sloboda i velikodušnost takođe su važni factori sreće.

( izvor: Dnevnik/Bankar.me )

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *