Koji su trenutno najtraženiji poslovi u Srbiji?

Dok čekamo neku lepšu i svetliju budućnost, baš po našoj meri i mogućnostima, zanimljivo je zaviriti u sveže statističke podatke i saznati koji su to najtraženiji poslovi u Srbiji sada, koje nivoe stručne spreme poslodavci najčešće traže, kako do posla bez fakulteta.

Evo odmah zanimljivog podatka koji kaže da su u 2017.godini poslodavci u čak 60% objavljenih oglasa tražili izvršioce sa završenom srednjom školom.Posmatrano po privrednim delatnostima, analiza tržišta rada u 2017.godini pokazala je da se najveći broj oglasa odnosio na trgovinu i prodaju, sledi oblast IT tehnologija, mašinstvo, administracija i elektrotehnika.

Analizirano po radnim mestima, može se zaključiti da su najčešće raspisivani oglasi za radno mesto prodavca, a veoma zastupljeni su i komercijalisti, adminstrativni radnici, vozači, magacioneri. Kada su u pitanju IT pozicije, najčešće se traže Java programeri, NET developeri i Software developeri.

Šta statistika kaže, ko su kandidati koji su se javljali na oglase u 2017.godini?

Podaci kažu da je više od polovine prijavljenih kandidata imalo visoku stručnu spremu. Kada je u pitanju stečeno radno iskustvo, čak trećina prijavljenih kandidata imala je radno iskustvo od deset godina. Sa iskustvom izmedju jedne i tri godine bilo je više od jedne petine kandidata. Medju kandidatima prijavljenim na oglase tokom 2017.godine bilo je i 8% onih koji nisu imali nikakvo radno iskustvo.

Za analizu tržišta rada, odnosa ponude i tražnje, posebno indikativan podatak je o broju objavljenih oglasa i broju prijavljenih kandidata. Za razne pozicije konkurisalo je gotovo 200.000 kandidata, odnosno 7,5 po oglasu, a jedna osoba konkurisala je prosečno 12 puta.

Za gotovo 7.900 raspisanih oglasa postojao je uslov poznavanja stranog jezika, najčešće engleskog, potom nemačkog i ruskog jezika.

Analiza poslova u okviru IT tehnologija pokazala je da je za odredjene pozicije ponuda poslova veća od broja zainteresovanih kandidata. To su Java programeri, NET developeri, Software developeri, PHP programeri. Najviše traženi su programeri srednjeg senioriteta.

Zanimljiv i koristan je podatak koji su to poslovi, osim onih iz IT oblasti , koji su u 2017.godini imali najveće šanse za zaposlenje.. To su kuvari, frizeri, mehaničari, mašinski inženjeri, vozači.

Manje objavljenih oglasa u odnosu na broj zainteresovanih kandidata bilo je u 2017.godini za pozicije content managera, asistenta na ekonomskim projektima, asistenta na projektima u finansijama, sudskog pomoćnika i nekim drugim.

( izvor: Srbija danas )

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *