Koji su poslovi budućnosti i koliko ćete moći da zaradite od njih?

Za dobar izbor posla, pored ličnih afiniteta, veoma je važno pratiti privredna kretanja, tržište radne snage i, pre svega, potrebe privrede u dolazećem periodu. U eri apsolutne vladavine informacionih tehnologija koje nezadrživo napreduju iz dana u dan, pravo je pitanje koji su to poslovi budućnosti, kao i da li ima poslova izvan ove oblasti za kojima će tražnja u budućnosti biti velika.

I nije posebna novost ako kažemo da budućnost traži kompleksna znanja i veštine, na kojima se dizajnira, kreira novo i bolje. Tako je već sada velika uloga koju su dobili tehnolozi – dizajneri novih materijala. Osim supstitucije prirodnih materijala i poboljšanja kvaliteta postojećih, u mnogim industrijskim granama poput nameštaja, automobila, odeće, svoje mesto nalaze “pametni” memorijski materijali. Rad na ovim inovacijama donosi zaradu od više hiljada evra mesečno.

Automobilska industrija je u snažnom zamahu. Primena novih vrsta energije, racionalizacija potrošnje energije, usavršavanje dizajna, inteligentna vozila, eliminacija emisije štetnih gasova – i ko zna šta još?! Dizajneri unutrašnjosti automobila, izvesno je, imaće pune ruke posla. I novca!

U meri u kojoj poslovni uspeh zavisi od marketinga, i digitalni marketing analitičar ima značajnu ulogu u kompaniji. On treba, pored sistematskog praćenja i analize podataka o uspešnosti ostvarivanja postavljenih zadataka, da vidi i korak dalje i ima ideju kojim pravcem ka efikasnijem i boljem poslovanju. Svršeni studenti ekonomije i FON-a mogu ovde videti svoju šansu.

Već sadašnji trenutak pokazuje koliku moć mogu imati takozvani nezavisni stvaraoci sadržaja. Youtube, blogovi i influenseri potvrdjuju da pojedinci koji su ih kreirali imaju tako snažan uticaj koji se može uporediti sa velikim medijskim kućama. Neki su nastali iz hobija, u želji za zabavom, ali su naišli na tako dobar prijem da svojim autorima donose veliku zaradu. I u Srbiji postoji značajan broj ovih nezavisnih stvaralaca sadržaja koji prilično dobro zaradjuju. Treba napomenuti da različiti obrazovni profili, fakulteti mogu se pronaći u ovakvim poslovima.

U svetu, pa i kod nas, svoju značajnu ulogu dobili su i data scientist – stručnjaci iz IT oblasti, poznate kao nauka o podacima ( Data Science ). Sprovedena ispitivanja medju kompanijama pokazala su da više od dve trećine kompanija u svojim planovima angažovanja univerzitetski obrazovanih IT stručnjaka ima i poziciju stručnjaka iz oblasti nauke o podacima. U Srbiji prosečna zarada ovih stručnjaka sada iznosi 1.500 evra.

I za navedene i za neke druge poslove budućnosti treba podsetiti da je osnovno znanje iz prograiranja, odnosno odredjena informatička kultura neophodna. Naravno, za uspešno bavljenje ovim poslovima potrebna su i druga raznovrsna znanja – iz ekonomije, psihologije, sociologije, medija i slično.

( izvor: Srbijadanas )

Jedan komentar

  1. Ana 3. marta 2018. Reply

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *