Koja zanimanja će se tražiti u 2015. godini

Procene su da će u 2015. Godini biti otvoreno 2,6 posto više radnih mesta, nego što će se ugasiti, a da će se najviše tražiti IT stručnjaci, pakeri, gumari, staklari, šivači, radnici obezbeđenja imovine i lica, trgovci u maloprodaji, itd.

trazena_zanimanja

Nacionalna  služba za zapošljavanje Republike Srbije je u svojoj anketi navela da će se u 2015. Godini zaposloti 2,6% ljudi više nego otpustiti.  Najveća zapošljavanja se očekuju sledećim sektorima:

  1. prepađivačka industrija;
  2. ostale uslužne delatnosti
  3. trgovina
  4. profesionalna udruženja.
  5. IT preduzeća.

Potral Telegraf.rs prenosi da se rast zaposlenosti može očekivati u privatnom sektoru, i to posebno u onim firmama koje se bave izvozim. Izvestan rast zaposlenosti može da se učekuje u naredne dve gofine, ukoliko se investicije u privatni sektor nastave.

Najveća otpuštanja se očekuju u javnom sektoru  i to u državnim preduzećima i firmamam koje su u restrukturiranju, gde se očekuje da će bez posla ostati 30.000 radnika.

Najtraženija zanimanja u 2015. Godini će biti: programeri aplikacija, inženjeri elektrotehnike, građevinski inženjeri, sistem-administratori, komercijalni i trgovački tehničari, zastupnici osiguranja, tehničari u mašinstvu, elektrotehnici i hemijskim tehnologijama, rukovaoci mašinama za proizvodnju i preradu gume, stakla, keramike i plastike, monteri, vozači teških teretnih vozila i kamiona, taksija, dostavnih vozila, autobusa, viljuškaristi, pakeri i čistači.

Izvori: NSZ, Telegraf.rs, Tanjug

Jedan komentar

  1. Dejan i Biljana 19. avgusta 2015. Reply

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *