Koja su deficitarna zanimanja u Sloveniji ?

Iako su visoko razvijene zemlje Zapadne Evrope najčešće u fokusu interesovanja radnika koji traže bolji posao, Slovenija, svakako, može biti vrlo atraktivna destinacija za radnike zemalja Zapadnog Balkana. I baš tamo traže prvenstveno gradjevinske radnike, ali i zdravstvene radnike, trgovce i druge stručne radnike.

Deficitarna zanimanja u Sloveniji

Za sagledavanje potreba za radnom snagom mogu poslužiti podaci Zavoda za zapošljavanje Republike Slovenije iz prva četiri meseca ove godine. Prema njima, Sloveniji je potrebno preko 9.000 gradjevinskih radnika različitih profila i gotovo isto toliko proizvodnih radnika u različitim industrijskim granama.

Na trećem mestu slovenačkog tržišta rada su, prema očekivanju, zdravstveni radnici i radnici u delatnosti socijalnog zbrinjavanja, preko 5.000 ovih radnika trenutno nedostaje. I tokom pandemije u Sloveniji se pribegavalo različitim rešenjima problema nedostatka zdravstvenog osoblja.

Na listi traženih radnika je i gotovo 5.000 radnika različitih delatnosti, kao i nešto više od 4.000 radnika u trgovini i održavanju. Za obavljanje transportnih usluga i poslova skladištenja Sloveniji nedostaje preko 3.700 radnika, a značajne potrebe za radnicima postoje i u domenu uslužnih delatnosti sa oko 3.500 radnika. Velike potrebe za radnicima ima i oblast obrazovanja kojoj nedostaje više od 3.000 radnika.

Šta strani radnici mogu stvarno da očekuju?

Treba, svakako, napomenuti da na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Republike Slovenije ne mora biti iskazana sveukupna potražnja za radnicima. Prema važećim propisima u Sloveniji  samo poslodavci u oblasti javnog sektora imaju obavezu registracije svakog slobodnog radnog mesta u Zavodu za zapošljavanje.

Drugim rečima, broj stvarno upražnjenih radnih mesta može biti i veći od onog prikazanog u evidenciji Zavoda. Tako oni koji razmišljaju o poslu u Sloveniji mogu koristiti preporuke, različite internet oglasnike, specijalizovane sajtove i druge izvore informacija.

Korisno je znati da je u Sloveniju najbolje otići na već ugovoreno radno mesto, po pozivu poslodavca. Bez obzira na širok spektar mogućnosti i značajan broj slobodnih radnih mesta, odlazak u Sloveniju radi traženja posla ne mora uvek da teče glatko.

Plate u Sloveniji

U Zavodu za zapošljavanje Republike Slovenije kažu da su u dužem periodu u Sloveniji tražena zanimanja uglasnom zanatskg profila i da se najviše traže elektrotehničari, varioci, vozači kamiona, kuvari i magacioneri.

Kada su u pitanju zarade koje se mogu očekivati u Sloveniji, treba reći da je prosečna mesečna zarada u Sloveniji oko 1.070 evra, dok minimalna zarada iznosi nešto manje od 700 evra.

Strani radnici koji dodju da rade u Sloveniji, posebno oni koji tek počinju rad, kao i oni sa nižim nivoima stručnosti, mogu očekivati niže zarade, bliže minimalnoj zaradi.

Radnici na poslovima koji zahtevaju viši nivo stručnosti mogu očekivati više zarade. Tako radnik na mestu operatera na CNC mašini može zaraditi od 1.500 do 1.800 evra, uz obezbedjen privremeni smeštaj. Sa druge strane, kuvari mogu da zarade izmedju 800 evra i 1.200 evra mesečno.

Pored svega iznetog, treba podsetiti da postoji I mnogo drugih okolnosti koje Sloveniju čine posebno zanimljivom radnicima iz Srbije – relativna blizina, istorijska i kulturna bliskost, sličnost jezika…

( izvor: Posao u inostranstvu )                                     I

Jedan komentar

  1. carlo 12. februara 2022. Reply

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *