Koja su deficitarna zanimanja u Austriji za 2020. godinu?

Naći posao u Austriji jeste preokupacija značajnog broja radnika iz Srbije. Postoje brojni razlozi zbog kojih je ova zemlja vrlo atraktivna za naše radnike i u kojoj, odmah posle Nemačke, najradije traže posao.

Ministarstvo rada Austrije, kao i ranijih godina,  sastavilo je listu za zapošljavanje stranih kvalifikovanih radnika za 2020. godinu (Fachkräfteverordnung 2020). Njome se definiše potražnja za radnicima u pojedinim zanimanjima, kao I mogućnost zapošljavanja stranih kvalifikovanih radnika.

Na ovoj listi za 2020.godinu našle su se čak 54 profesije, a medju njima su diplomirane medicinske sestre, računovodje, vozači lokomotive, kuvari, keramičari, parketari, zidari, stolari I mnogi drugi.

Najtraženija zanimanja za pojedine pokrajine u Austriji

Uvažavajući specifičnosti koje odlikuju pojedine regione u Austriji, u Ministarstvu rada Austrije su sastavili liste deficitarnih zanimanja za devet pokrajina u Austriji.

Tu se može videti da su Koruškoj posebno potrebni frizeri i šminkeri, dok se u Donjoj Austriji najviše traže poslastičari i staklari. Gornjoj Austriji posebno nedostaju programeri, mesari, tehnički crtači. U Štajerskoj nedostaju radnici u špediciji,  a Salczburg traži molere! U pokrajinama Tirol i Vorarlberg, s obzirom na vrlo razvijen turizam, posebno nedostaju radnici u hotelijerstvu i kuvari.

Konobari se traže i u Gornjoj Austriji i Salczburgu, a frizeri u čak šest austrijskih pokrajina. Beč i Burgeland nemaju svoje posebne liste deficitarnih zanimanja za 2020.godinu.

Za turističkim radnicima postoji velika tražnja u Austriji

U dužem vremenskom periodu Austrija je vrlo visoko pozicionirana na listi zemalja sa najvećim prihodima od turizma. Ova privredna grana je u snažnoj ekspanziji u Austriji, ali  ozbiljnu prepreku razvoju predstavlja nedostatak, posebno, stručne radne snage. Tokom 2019.godine neki hoteli u špicu sezone nisu mogli da angažuju svoje kapacitete u potpunosti.

Kuvari i konobari su najpotrebniji, a do 2023.godine biće neophodno čak 7.000 kuvara i 9.100 konobara. Procene kažu da će Austrija imati potrebu za, čak, 36.000 dodatnih radnika u ugostiteljstvu i hotelijerstvu.

Ozbiljnost problema ilustruje situacija početkom 2019.godine u Salczburgu i pokrajini Salczburg kada je spas turističke sezone stigao zahvaljujući angažovanju kuvara iz Hrvatske. Naime, Javna služba za zapošljavanje u Austriji dozvolila je zapošljavanje većeg broja kuvara sa hrvatskim državljanstvom, bez procedure koja je predvidjena za dobijanje dozvole za rad.

Austrijska vlada pažljivo analizira tržište rada u Austriji i na osnovu toga sastavlja listu deficitarnih zanimanja, koja može biti olakšavajući faktor za strane radnike i dobijanje dozvole „Rot-Weiß-Rot – Karte“.

( izvor: DIJASPORA online )

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *