KO SADA MOŽE DA UDJE U NEMAČKU?

Ograničenja za ulazak u Nemačku i ostale zemlje Evropske unije biće na snazi do 15.juna.

Iako se tačan broj ne zna, sigurno je mnogo onih koji sa nestrpljenjem očekuju relaksaciju mera i otvaranje granica, kako bi otišli ili se vratili u Nemačku.

COVID 19 je poremetio planove mnogih, i više od toga, doneo neizvesnost i nesigurnost. Već izvesno vreme pandemija jenjava u čitavoj Evropi, ali ukidanje mera za suzbijanje širenja korona virusa ne ide podjednako u svim zemljama.

Nemački ambasador u Srbiji Tomas Šib u pismenom saopštenju pojasnio je odluku nemačke vlade o ulasku stranih državljana u Nemačku, naglasivši da ograničenje ostaje na snazi do polovine juna. Ovakav stav proizilazi iz činjenice da još uvek ima žarišta korona virusa zbog kojih je opreznost neophodna, ali i nastavak privrednih aktivnosti i života zahteva fleksibilniji pristup.

„Pratimo epidemiološku situaciju na svakodnevnom nivou i nastojimo da nađemo pravi balans. O tome se u nemačkoj javnosti vodi žustra rasprava“, napisao je Šib.

Pod kojim uslovima srpski državljani imaju prava na ulazak u Nemačku?

Brojni srpski državljani koji rade u Nemačkoj očekivali su informacije o mogućnostima i uslovima povratka u tu zemlju. Upravo o tome ambasador Šib piše u saopštenju:

„Često me pitaju šta je sad sa državljanima Srbije koji rade u Nemačkoj? Da li oni mogu da putuju za Nemačku? Trenutno pravo na ulazak u Nemačku imaju srpski državljani koji već imaju boravišnu dozvolu ili vizu za Nemačku i koji tamo imaju i prijavljeno prebivalište. Dakle, svi koji su samo došli u posetu u Srbiju i koji su zbog krize korona virusa bili primorani da ostanu duže nego što su planirali, mogu se vratiti kad god žele. Trenutno su dužni 14 dana da budu u kućnoj samoizolaciji, isto kao i nemački državljani koji žele da se vrate, npr. iz Srbije“.

Posebno pojašnjenje zahteva i status koji imaju naši državljani koji su dobili nemačku nacionalnu vizu, ali trenutno ne žive tamo, već treba po prvi put da udju u Nemačku. To trenutno nije moguće, ali ambasador Šib dodaje:

„Izuzetak je ako se radi o državljaninu Nemačke koji je u braku sa državljaninom Srbije ili ukoliko im dete ima nemačko državljanstvo. Dakle, mešana srpsko-nemačka porodica ima pravo kad god želi da uđe u Nemačku, bez obzira na trenutnu situaciju, ali samo svi zajedno, i to čak i u slučaju da supružnik dosada nije živeo u Nemačkoj. Pored toga, omogućavaju se putovanja iz ličnih razlog zbog hitnog slučaja, npr. zbog smrti člana porodice. Odluku o tome donosi službenik pogranične policije na granici prilikom pasoške kontrole. Ambasada tu ne može dati pouzdane informacije“.

Za kraj, ambasador Šib podseća da su nadalje isključena sva putovanja radi šopinga, posete prijateljima, poznanicima i rodjacima, kao I turistička putovanja.

( izvor: Danas/B92 )

Jedan komentar

  1. NikolaM 22. decembra 2020. Reply

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *