Ko je trenutno najplaćeniji u Nemačkoj? Rezultati novog istraživanja o visini zarada u Nemačkoj

Sa raznih strana svakodnevno stižu informacije o privrednim kretanjima u nemačkoj privredi, o stanju na tržištu rada i, naravno, o primamljivim zaradama koje imaju radnici u Namačkoj. I baš ovo poslednje, uz dobre uslove rada, predstavlja najsnažniji motiv koji i dalje podstiče mnoge da napuste svoju zemlju u potraže dobar posao u Nemačkoj.

Podaci govore da se preko 200.000 radnika iz Srbije samo u 21.veku preselilo u Nemačku u potrazi za većom zaradom i boljim životom. Ali, i dalje mnogo mladih i ambicioznih ljudi iz Srbije doživljava nalaženje posla u Nemačkoj kao ostvarenje svojih životnih snova. Ni činjenica da se mnoge zemlje suočavaju sa problemom nedostatka stručne radne snage i nude dobre zarade stranim radnicima, nije umanjila interesovanje za poslom u Nemačkoj.

Zarade u Nemačkoj su na zavidnom nivou, sa trendom rasta, u gotovo svim profesijama i delatnostima.No, i tu razlike postoje. Postoje posebno cenjeni i dobro plaćeni poslovi, ali i razlike u visini zarada u zavisnosti u kojoj nemačkoj pokrajini radnik radi, kao i u okviru koje delatnosti privredjuje.

Baš zbog značaja svih ovih podataka, nemački internet portal za online poslove Gehalt.de

sproveo je iscrpno istraživanje o visini zarada u Nemačkoj, na uzorku od gotovo pola miliona radnika, analizirajući njihove zarade u 2018.godini i razlike koje postoje.

Koji su najbolje plaćeni poslovi?

Rezultati istraživanja su potvrdili da se, kao i u drugim zemljama, najviše zarade u Nemačkoj ostvaruju u sektoru zdravstva i finansijskih usluga. Na čelu liste najvećih zarada u Nemačkoj su lekari pimarijusi, sa prosečnom godišnjom zaradom os preko 115.000 evra. Ako se zna da najniže zarade ostvaruju pomoćni radnici u kuhinjama, od oko 23.000 evra godišnje, onda je razlika izmedju najviše i najniže plaćenog posla preko 90.000 evra godišnje.

Odmah iza lekara primarijusa su stručnjaci za akvizicije i pripajanja i menadžeri fondova. Prate ih lekari specijalisti, pa drugi stručnjaci u oblasti finansija, poslovanja i prodaje.

Evo i liste deset najbolje plaćenih poslova, sa podacima o prosečnoj bruto zaradi na godišnjem nivou:

Primarijus doktor – 115.317 evra
Specijalista za spajanja i akvizicije – 99.635 evra
Menadžeri fondova – 83.641 evra
Lekar specijalista – 80.722 evra
Računovođa – 75.671 evra
Regionalni menadžer prodaje – 74.528 evra
Aktuar – 71.042 evra
Menadžer prodaje – 67.699 evra
Trgovac hartijama od vrednosti – 64.784 evra
Biznis developer – 62.551 evra.

A tu je i lista deset najmanje plaćenih poslova u Nemačkoj:

Radnik u kuhinji – 21.907 evra
Frizer – 23.202 evra
Konobar – 23.619 evra
Radnik u kol centru – 25.200 evra
Recepcionar – 25.372 evra
Kasir – 26.572 evra
Kuvar – 27.195 evra
Zubni tehničar – 27.993 evra
Negovatelj – 28.002 evra
Vozač komercijalista – 28.436 evra.

Ova lista najmanje plaćenih poslova u Nemačkoj potvrdjuje, slično drugim zemljama, da su to poslovi u okviru različitih uslužnih delatnosti. I baš u ovim delatnostima, odnosno ovim poslovima bavi se značajan broj radnika iz Srbije koji su se iselili u Nemačku.

( izvor: Bizlife portal )

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *