Ko ima najveće plate u Srbiji?

Razlike u prosečnim zaradama u Srbiji su ogromne, kako po regionima tako i po profesijama. Konsultanti i programeri su najbolje plaćeni, budući da zarađuju 10 puta više od tur-operatera i zaposlenih u iznajmljivanju i lizingu, dok su nešto manje razlike među opštinama.

dinari_Plata

Prema poslednjim podacima Zavoda za statistiku, prosečna zarada isplaćena u Srbiji, u oktobru ove godine, iznosila je 44.124 dinara, tj. oko 360 evra. Kada se posmatra na međugodišnjem nivou, plata je ovog oktobra,bila manja 3,2 odsto u poređenju sa zaradom u istom mesecu prošle godine, a za 0,7 odsto veća je od one u septembru ove godine.

 Zaposleni u računarskom programiranju i konsultantskim poslovima su, u proseku, zaradili po 165.658 dinara u oktobru ove godine.

Skoro četiri puta veće zarade od proseka imali su zaposleni u uslužnim delatnostima i rudarstvu, kao i oni u vazdušnom saobraćaju.Oni su kući odneli po 135.558, odnosno 133.375 dinara. 

Come to my page!


Među bolje plaćenima su i radnici u duvanskoj industriji, koji su zaradili 93.856 dinara,a tur-operateri u putničkim agencijama su zaradili svega 15.182 dinara. 

Kada su u pitanja regionalni proseci, najveće zarade u oktobru su imali Surčinci 74.667 dinara. Nešto manje od njih su imali stanovnici Kostolca oko 69, 000 dinara, dok su u istom periodu Beogradjani primili 55.000 dinara.

Izvor: Večernje novosti

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *