Kakvi su uslovi za zaposlenje u Madjarskoj ?

Migracije, globalne,regionalne, lokalne, kako god, obeležavaju ovu dekadu u značajnoj meri. I radnici iz Srbije imaju svoju važnu ulogu. U potrazi za mestom pod suncem, češće samo u potrazi za obezbedjenjem egzistencije, posle Nemačke, Slovačke i Češke, pronalaze posao u susedstvu. Može li se dobiti posao u Madjarskoj, koji radnici su traženi, pod kakvim uslovima naši radnici rade u Madjarskoj?

 

Ako u prvi čas traženje posla u Madjarskoj izazove čudjenje, već sledećeg časa nije  ga teško objasniti. Jer, madjarska privreda doživljava snažni rast, ali ga, kao i u drugim zemljama, prati nedostatak radnika. Slobodno kretanje radne snage u okviru Evropske unije omogućava madjarskim radnicima da, zbog znatno nižih zarada u Madjarskoj, potraže posao u razvijenim zemljama Evropske unije. Tu svoju šansu nalaze i radnici iz Srbije.

 

Kakve poslove u Madjarskoj mogu naći naši radnici?

 

Može se reći da je u Madjarskoj najviše posla za naše radnike na pozicijama za koje nije potrebna nikakva posebna stručnost. Najveća tražnja postoji u automobilskoj, elektro industriji, pa i u prehrambenoj industriji. Proizvodni kapaciteti koji traže naše radnike situirani su najčešće u mestima kraj austrijske i slovačke granice.

 

Posebno zanimljivi ovi poslovi postaju kada se zna da poslodavci ne traže nikakvo znanje madjarskog jezika, kao ni posebne kvalifikacije.

 

Naravno, ove okolnosti značajno utiču na visinu zarade koju naši radnici mogu očekivati.

Poslodavci u auto industriji i elektro industriji, uglavnom, nude početnu zaradu od 500 evra.

 

Kakve uslove rada i olakšice mogu očekivati naši radnici?

 

Prema iznetim utiscima onih koji su već bili i radili u Madjarskoj, uslovi rada u auto industriji nisu teški. Poslodavci cene posvećenost poslu, pa takvim radnicima nude pomoć oko dobijanja radne vize prilikom sledećeg dolaska. Spremno pokrivaju i troškove koji nastaju u postupku dobijanja potrebnih dokumenata.

 

Radnici imaju mogućnost da rade prekovremeno, ukoliko to žele. I oni to rado čine, jer su osnovne zarade zaista skromne, a svi dolaze sa željom da nešto novca odnesu kući.

 

Značajno bolje uslove imaju kvalifikovani radnici, posebno u metalskoj industriji, koji mogu da zarade i preko 700 evra. Poslodavci im obezbedjuju smeštaj i pokrivaju troškove puta od kuće do Madjarske. Smeštaj je u apartmanima, u porodičnim kućama.

 

Kako naći posao u Madjarskoj?

 

Oglasi koji nude poslove u Madjarskoj su brojni, na različitim internet oglasnicima. Manje više, liče jedni na druge.

Na neophodnost dobrog izbora posla upozoravaju i iz Ministarstva rada, ponajviše zbog čestih propusta i izneverenih nada naših radnika na radu u Slovačkoj. Tako, pored Nacionalne službe za zapošljavanje, upućuju zainteresovane na ovlašćene agencije za posredovanje u zapošljavanju.

Spisak agencija koje legalno mogu da posreduju u zapošljavanju nalazi se na stranici Ministarstva rada.

 

( izvor: Blic )

 

 

 

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *