Kako tražiti povišicu?

Verovatno će vas začuditi da više od polovine zaposlenih na svetu nikada nije tražilo povišicu. Mnogi od nas misle da je zaslužuju, ali veoma malo broj nas se odluči da je zatraži. Dr Hiks, osnivač trening programa za menadžere pri Univerzitetz u Teksasu, za Business Insider navodi da je ovo zapravo najvažniji razlog za ovu situaciju što je ljudima neprijatno da pričaju o novcu. S druge strane, male su šanse da će se poslodavac odlučiti da vam poveća platu, ukoliko to niste nikada tražili. Ipak, ako se odlučite da zatražite povišicu od svog šefa, morate se jako dobro pripremiti za ovaj razgovor.

 

povisica1

Business insider nam prenosi sledećih 5 saveta za dobijanje povišice, a na osnovu saveta menadžera:

  1. Izaberite dobar trenutak

Prema istraživanjima, najbolji trenutak da tražite povišicu je početak nedelje. S druge strane sredine i kraj nedelje su najgori trenutak, jer se vaš šef već sprema za svoj vikend.

  1. Dobro razmotrite finansijski plan svog preduzeća i tražite povišicu pre usvajanja plana za narednu godinu.

Pre nego što razmotrite budžet i finansijski plan nemojte ni da pitate za povišicu. Mnogo je teže dobiti povišicu, pre nego što se definiše budžet za narednu godinu.

3. Morate biti samouvereni i samosvesni

Prilikom razgovora sa šefom morate imati razlog za povišicu, ali i informaciju koliko ona iznosi. Razlog mora da bude baziran na učinku, a ne na ličnim razlozima, koji mogu samo da vam štete u ovoj situaciji, jer ipak posao je posao.

  1. Koliko doprinosite firmi?

 

Morate biti realni u pogledu toga koliko vredite. Zato se dobro raspitajte koliko zarađuju izvršioci vaše struke na tržištu, pa formirajte cenu u odnosu na kvalitet koji pružate.

  1. Zakažite sastanak sa šefom tako što ćete mu unapred reći šta je tema razgovora

Razgovor o povišici je veoma ozbiljan, i morate mu pristupiti seriozno, gotovo kao da je u pitanju intervju za posao. Spremite plan, i listu svojih doprinosa.

Uspeh u dobijanju povišice sličan je onom kada je u pitanju uspeh na razgovoru za posao. Svaki napredak je zasnovan na negovanju tzv. „mekih“ veština: komunikativnost, donošenje odluka, timski rad, rešavanje problema., i sl.

Izvori: klix.ba, Business Insider, Šljaka.

 

Jedan komentar

  1. lazar nikolic 16. marta 2015. Reply

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *