Kako su Srbi tražili posao u 2015. godini?

Srbi marljivo i predano traže posao pretražujući oglase na Internetu, o čemu govori činjenica da je na našem sajtu u protekloj godini zabeležio 9.000.000 pregleda oglasa za posao. Neki od stanovnika Srbije, koji nisu uspeli da se zaposle u 2015. g. čvrsto su odlučili da to učine u 2016. godini, te je stoga u ponoć 31.12.2015. g. odnosno 01.01.2016.g. ćak 20 korisnika je tražilo posao na našem sajtu, a mi im od sveg srca želimo da u toj nameri i uspeju i pronadju posao u ovoj godini.

Uspeo sam da nadjem psoao

Tokom 2015. godine kroz statistike posete Sajtu, možemo da vidimo da stanovnici Srbije posao na Internetu najviše traže ponedeljkom i sredom, dok su najmanje aktivni tražioci posla subotom, kada posao traži 4 puta manje ljudi nego ponedeljkom. Kada su u pitanju meseci u godini, najviše se traži posao u martu, i februaru, a najmanje u toku avgusta i jula, kada je i objavljeno najmanje oglasa. Ovaj trend gotovo u potpunosti odgovara onom koji je je zabeležen ranijih godina, s tim što je u toku ove godine letnje „zatišje“ u traženju posla bilo manje drastično, i poseta našem sajtu se smanjila za oko 20ak procenata. Ranije smo u toku letnjih meseci beležili smanjenje u broju posetilaca/pregleda od oko 35%.

Come to my page!


Što se tiče perioda dana, najviše se pretražuju oglasi u podne, a potom u periodu izmedju 2 i 3 popodne, a najmanje izmedju 4 i 7 ujutru.

Kada su u pitanju gradovi u kojima se traži zaposlenje, najpopularniji su poslovi u Beogradu (više od 60% korisnika je tražilo poslove u Beogradu), potom u Novom Sadu gde je posao tražilo 13% posetioca, pa u Nišu gde je posao tražilo manje od 10% korisnika sajta. Ovakav sled donekle i odgovara prebivalištu naših korisnika, budući da je oko 60% korisnika našeg sajta iz Beograda, 13% iz Novog Sada, a 9% iz Niša.

U jednodnevnom istraživanju koje smo sproveli medju korisnicima sajta u novembru prošle godine, a u vezi sa spremnošću ispitanika da odu u inostranstvo zarad zaposlenja od 285 učesnika, njih 282 (99%) je reklo da razmišlja o ovoj opciji, od čega je njih 97-oro već donelo odluku da napusti zemlji, ali i dalje traži način kako da ovu nameru sprovede. Kada su u pitanju zemlje odredišta, sklasno statistikama posete koju posedujemo, najviše posetilaca u 2015. g. se informisalo o odlasku u Austriju (22% obuhvaćenih korisnika sajta), potom u Nemačku (13% obuhvaćenih korisnika), koliko i za zaposlenje u Norveškoj i Švedskoj.

Kada se pogleda statistika naše posete, žene su mnogo aktivnije u traženju posla preko Interneta, budući da su 65% naših korisnika pripadnice lepšeg pola. Ipak, kada je u pitanju traženje posla u inostrastvu, učešće oba pola je približno jednako.

U protekloj godini, na našem sajtu posao su najviše tražili korisnici starosti od 25-34 godine, koji čine 35% naših korisnika, a najmanje korisnici stariji od 55 godina. Pogledajte grafikone ispod za detaljnije informacije.

sljakaAnal

Svaki od posetioca našeg sajta je prilikom jedne posete našem sajtu u proseku pogledao oko 5 oglasa, a najpopularniji medju posetiocima su bili poslovi za gradjeviske radnike, vozače, u farmaceutskim kućama, poslovi za profesionalne vojnike, administrativne radnike i operatere u proizvodnji

4 Komentara

  1. emilija petrovic 8. februara 2016. Reply
    • Boban Nikolic 22. februara 2016. Reply
      • Čapko Miroslav 19. februara 2017. Reply
  2. violeta 19. jula 2016. Reply

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *