Kako do sezonskog posla u Norveškoj ?

Skandinavske zemlje već dugo predstavljaju sinonim za blagostanje, uredjene i organizovane sisteme, bezbedan i konforan život, potpunu socijalnu i svaku drugu sigurnost. U tom pogledu Norveška je najdalje otišla, tamo se najviše zaradjuje, pa je posao u Norveškoj želja i san mnogih. Šta je potrebno za posao u Norveškoj? Kako je sa sezonskim poslom?

Naravno, oni koji sanjaju san i žele posao u Norveškoj najčešće žele da to bude stalni posao. Time bi se lakše dobila stalna boravišna dozvola, produžilo važenje dokumenata, a ni gubitak posla  ne bi bio razlog za napuštanje Norveške, već bi se nastavilo traženje novog posla.

I dok se čeka takav, zašto ne sezonski posao?  Sezonski rad u Norveškoj može trajati do šest mesci u jednoj godini, nakon čega treba napraviti pauzu. Vrlo je primamljiv za one koji ne mogu stalno boraviti u Norveškoj, a i zarada može biti veoma važan izvor prihoda.

Važno je napomenuti da se zahtev za izdavanje radne dozvole može podneti tek kada poslodavac uputi konkretnu ponudu za posao sa punim radnim vremenom. Ako se ugovorom definiše trajanje posla do tri meseca, recimo zamena radnika koji je na bolovanju, odmoru, nije neophodno tražiti radnu dozvolu.

Inače, u Norveškoj su precizno utvrdjene delatnosti u okviru kojih se mogu obavljati sezonski poslovi, odnosno za koje se može podneti zahtev za izdavanje radne dozvole. To su šumarstvo, poljoprivreda i baštovanstvo, ribarstvo, ugostiteljstvo i turizam.

I u Norveškoj, pa i kada je u pitanju sezonski posao, domaći radnici i oni iz Šengen zone uvek imaju prednost.. Tako je neophodno pribaviti potvrdu  koja dokazuje da za predmetni posao nije moguće angažovati domaćeg radnika. Ovo ne važi za poslove u poljoprivredi i šumarstvu.

Ako strani radnik promeni posao, odnosno poslodavca, neophodno je da ponovo obezbedi dozvolu za rad. Naravno, ukupan angažman po osnovu sezonskog rada može biti najviše šest meseci u godini. Sezonski rad se ne računa u vreme potrebno za izdavanje stalne boravišne dozvole u Norveškoj.

Prema važećim propisima u Norveškoj, zahtev za izdavanje dozvole za sezonski rad može podneti strani radnik, ali i poslodavac. Uz zahtev se prilažu dokumenta, prevedena od strane sudskog tumača na norveški ili engleski jezik: kopije pasoša, propratno pismo, odnosno prijavni formular sa sajta The Norwegian Directorat for Immigration, novije fotografije, dokaz o obezbedjenom smeštaju, dokazi o stručnoj spremi i profesionalnom iskustvu,  kao i lista sa sajta UDI.

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *