Kako se što bolje pripremiti za odlazak u Nemačku?

Migracije i nedostatak stručne radne snage u mnogome odredjuju složenost ekonomske situacije kako razvijenih, tako i onih manje razvijenih zemalja. I dok države poput Nemačke najraznovrsnijim merama traže rešenje problema, i brojni radnici koji odluče da potraže posao u Nemačkoj nadju se pred velikim izazovom, neizvesnošću, očekivanjima…

U tom smislu Vlada i državni organi Nemačke razumeju složenost i veličinu problema sa kojima se suočavaju radnici koji žele da žive i rade u Nemačkoj. Duboko su svesni činjenice da će samo oni radnici koji se relativno brzo i uspešno integrišu moći da odgovore profesionalnim izazovima i postignu dobre poslovne rezultate.

Upravo zato nemačka vlada posvećuje posebnu pažnju pripremama potencijalnih useljenika koje ovi treba da započnu još u zemljama iz kojih dolaze. Vlada u Berlinu usvojila je Akcioni plan za integraciju, sa nizom mera koje imaju za cilj „uspostavljanje sistema u zemljama porekla za uspešnu integraciju i pre useljavanja u Nemačku“. O ovome je javnost upoznala poverenica za integracije Vlade u Berlinu.

Tom prilikom je rečeno da je prilikom izrade Akcionog plana za integraciju Vlada koristila iskustva zemalja sa dužom useljeničkom tradicijom. A sve donete mere imaju za cilj da integracije učine „sigurnim, uređenim i regularnim“, dodala je poverenica.

Konkretno, za buduće I potencijalne useljenike od velikog je značaja da im se blagovremeno pruže relevantne informacije o pravima, obavezama, načinu života u Nemačkoj, kako bi stekli što objektivniju, realnu predstavu šta ih očekuje u  zemlji koju su odabrali da u njoj žive I rade.

Akcioni plan kao pomoć Zakonu o useljavanju u Nemačku

Sasvim je izvesno da nemačka vlada ima velika očekivanja od vrlo skorog početka primene Zakona o useljavanju u Nemačku. O očekivanjima potencijalnih useljenika, da I ne govorimo. Usvojeni Akcioni plan za integraciju treba da da snažan doprinos efikasnosti zakonskih mera, kako poverenica za integracije kaže:

„Merama u zemljama porekla, poput ponude za učenje jezika, možemo da ubrzamo useljavanje kvalifikovane radne snage. Istovremeno, kroz informativno-edukativni rad, nastojaćemo da otklonimo lažna očekivanja od života u Nemačkoj“.

Očigledno, obezbedjenje kvalifikovane radne snage za Nemačku je jedan od najvažnijih zadataka, pa se svim ovim merama bori za što bolju poziciju na tržištu radne snage.

Predstavnici Medjunarodne organizacije za migracije ( IOM ) u Nemačkoj izrazili su očekivanje da će usvojeni Akcioni plan za integracije pomoći u stvaranju legalnih puteva za useljavanje.

Tom prilikom oni su podsetili da zemlje poput Nemačke I Italije medju domaćom radnom snagom ne uspevaju da obezbede radnike za teže poslove u poljoprivredi, gradjevinarstvu, čišćenju I uredjenju. Medju migrantima je mnogo onih koji bi prihvatili I takve poslove.

( izvor: Dojče vele )

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *