Kako se spremiti za Bergenstest – test poznavanja Norveškog jezika

Bergenstest je test norveškog jezika, koji je nacionalno odobren i zahteva se od državljana trećih zemalja za nastavak studija u Norveškoj. Gradjani kojima je maternji švedski ili danski ne moraju da polažu ovaj test. Test se može polagati po nekoliko puta godišnje u raznim obrazovnim ustanovama širom Norveške, a van zemlje samo dva puta – u aprilu i oktobru.

norveska_posao

Sam test se sastoji od pismenog i usmenog dela, a mi Vam u nastavku dajemo par saveta kako da poboljšate svoje šanse za uspeh na ovom ispitu.

  1. Čitajte literaturu napisanu na norveškom

Čitanje knjiga na norveškom je odličan način učenja jezika. Knjige za decu su odličan početak za sve koji ne vladaju najbolje jezikom. U poslednje vreme veoma su aktuelne i audio knjige (lydbøker) koje će vam pomoći da uvežbate i izgovor. Ako ste početnik čak i čitanje najjednostavnije literature može da zahteva da otvorite rečnik stotinak puta, tako da nemojte si dopustiti da Vas to obeshrabri.

Alternativa knjigama su norveške novine i portali, budući da su teme koje se u njima obrađuju slični onima na testu.

Čitanje je odlična vežba da naučite nove reči, da vidite kako se grade rečenice, i sl.

  1. SLUŠAJTE i Gledajte

Dobra vežba za učenje norveškog su radio emisije ili televizija. Zahvaljujući Internetu ne morate da budete u Norveškoj da biste ih gledali ili slušali, već to sada možete čititi I od kuće. Internet radio stanice možete naći na ovom linku, a norveške TV kanale možete pratiti ovde iz Srbije.

  1. Razgovarajte

Ukoliko ste u Norveškoj ovo je lako, pokušajte što više da koristite svoje znanje jezika. Pričajte u svakoj situaciji … Ako još uvek niste stigli prteporučujemo Vam da koristite Internet chat sobe, skype chat I slično. Zahvaljujući Internetu mogućnosti su zaista brojne.

  1. Materijali za prirpremu testa

Naša preporuka je da koristite Her på berget koji odgovara B2 nivou poznavanja jezika, kada je u pitanju čitanje, slušanje, konverzacija I pisanje. Udžbenik je podeljen u 14 poglavlja, a na Internetu su dospupni in interaktivni zadaci. Više informacija možete videti na ovom linku.

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *