Kako se obući za intervju za posao?

Tokom procesa konkurisanja za određenu radnu poziciju provedete dosta vremena u traženju adekvatnog konkursa, a zatim u brušenju vaše biografije i propratnog pisma. Da ne spominjem koliko vremena provede kandidat u učenju, pohađanju različitih kurseva i samom obrazovanju kako bi bio kvalifikovan za određenu poziciju. Pa samim tim često se zanemari vizuelni izgled, koji može biti itekako važan kada se pojavite na intervju za posao, jer je to prvo što će ugledati vaši potencijalni poslodavci. Samim tim logično se povlači pitanje Kako se obući za intervju za posao?

Kada je reč o oblačenju prilikom intervjuisanja, morate da pokažete da ste deo tima u svakom aspektu, ne samo preko vaše biografije, već i vizuleno. Kao prvo, morate se obući lagodno, bilo da je reč o odelu ili nekom kompletu za žene, morate se osećati sigurno i komforno u toj kombinaciji, jer će se odraziti na sam intervju. Pošto tokom intervjuisanja posmatraće se vaše ponašanje, formalno i neformalno, pa ne biste hteli da vam haljina bude previše tesna ili da vam spadaju pantalone.


Od čega treba da zavisi Vaš stil ?

Sama odeća za intervju će zavisiti od branše u kojoj želite da radite. Poznato je da su finansijski službenici, menadžeri, konsultanti ili zaposleni u banci jako formalno obućeni, kako žene tako i muškarci. Lice je prekriveno šminkom ili stilizovanom bradom za muškarce, pa shodno tome, ukoliko idete na intervju u ovim institucijama morate se prilagoditi celokupnoj atmosferi, tako što ćete se obući formalno, opeglano, a šminka će biti primerena toj odevnoj kombinaciji. Ukoliko pak se radi o marketinškoj agenciji, treba se obući neformalnije, da se ne bi odao utisak uštogljenosti, jer posao u ovim agencijama podrazumeva kreativnost i slobodu, što se ogleda i u načinu oblačenja stručnjaka iz marketinga. Takođe, ukoliko se radi o intervjuu za posao u državnoj upravi, svakako ne biste smeli da nosite patike ili kratku mini suknju, jer po pravilu u državnoj upravi radi dosta konzervativnijih radnika, pa se ne bi gledalo blagonaklono ukoliko nosite jarke boje, imate nalakirane nokte ili raspuštenu kosu, dok za muškarce obrijano lice je to što se podrazumava, kao i uredno sređena kosa.

U svakom slučaju, morate se raspitati ili posmatrati ljude koje rade u organizaciji ili firmi u kojoj ste konkurisali. U današnjem vremenu dovoljno je pogledati LinkedIn i profile osoba na koje ćete se ugledati prilikom vođenja vaše karijere, a i načina oblačenja. Takođe u današnje vreme sve više ljudi objavljuje slike sa poslovnih sastanaka na Facebook, odnosno kao deo korporacijske kulture firma poseduje stranicu na Facebook na kojoj se mogu videti zaposleni, odnosno njihov svakodnevni stil odevanja.

 

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *