Kako se konkretno sprovodi zakon o useljavanju u Nemačku?

Već duže vremena ne znamo ništa što je u ovakvoj meri izazivalo pažnju javnosti kao novi Zakon o useljavanju u Nemačku. Ukratko, radnicima iz zemalja izvan Evropske unije olakšaće traženje posla u Nemačkoj, ubrzaće postupke i procedure i pružiti mogućnost gotovo svim profesijama da nadju posao u Nemačkoj.

 

KAKO ĆE FUNKCIONISATI PRAKTIČNA PRIMENA ODREDBI ZAKONA O USELJAVANJU ?

 

Jedna od značajnih novina koje donosi Zakon o useljavanju je mogućnost da radnik koji odluči da ode u Nemačku može dobiti vizu za traženje posla na šest meseci koju će izdavati nemački konzulat u Srbiji. Do sada je bilo uslovljeno da radnik koji želi da radi u Nemačkoj mora najpre da obezbedi poslodavca i radnu dozvolu, kao neophodan uslov za dobijanje vize.

Podsećamo i na nove odredbe Zakona o useljavanju koje daju šansu radnicima različitih profesija. Od velikog je značaja i odredba koja ne favorizuje radnike iz Nemačke i zemalja Evropske unije, već istu šansu imaju i radnici iz zemalja izvan Evropske unije.

Predsednica Udurženja Reintegracija Kadrija Mehmedović objašnjava i mogućnost da radnik dobije dozvolu za boravak i kada želi da se dokvalifikuje, uz mogućnost slanja diplome na nostrifikaciju:

 

– Dokumenta za nostrifikaciju se šalju poštom u centar za nostrifikaciju u republikama u koju želite da odete a nemačke službe će vam odgovoriti najkasnije za četiri nedelje. Nekome će priznati diplomu, nekima će reći da moraju šest meseci da volontiraju ili polažu neku razliku predmeta. Onda je na potezu poslodavac iz Nemačke – da li će to da finansira ili morate sami. Služba za nostrifikaciju će takođe odrediti koji nivo nemačkog jezika vam je potreban – sertifikat ili osnovno znanje. Nakon ove procedure faktički znate na čemu ste – pojašnjava Mehmedović.

 

Ovoj olakšici zakonodavci su dodali I mogućnost da radnik u periodu kada traži posao ograničeno radi odredjene poslove.

– Ne samo da dobijate vizu za traženje posla već imate i pravo na rad – 10 sati nedeljno. To bi mogao da bude probni rad sa poslodavcem i način da pokrijete sebi troškove, a ugovor i sve što se tiče posla se završava u Nemačkoj. Novi zakon je posebno povoljan za one bez radnog iskustva jer mogu da se doškoluju, obave potrebnu praksu u Nemačkoj a zatim nostrifikuju diplomu – ističe Mehmedović.

Treba priznati da izmene procedura stvarno idu u pravcu pojednostavljenja I ubrzanja. Dosadašnja praksa predaje dokumenata ambasadi I dugo čekanje na radnu dozvolu I vizu često su odvraćali poslodavce, a radnicima uskraćivali šansu da dobiju posao u Nemačkoj.

 

(izvor: Srbija Danas)

 

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *