Kako prilagoditi CV uslovima pandemije ?

Da je kvalitetan CV dokument od velikog značaja u postupku nalaženja posla, sasvim sigurno znaju oni koji traže svoju poslovnu šansu. Ali, novonastale okolnosti života i rada izazvane pandemijom koronavirusa zahtevaju da se CV prilagodi izmenjenim zahtevima poslodavaca.

Smisao prilagodjavanja  CV dokumenta nalazi se u podatku do kojeg se došlo istraživanjem prosečno ustrošenog vremena koje regruteri posvećuju skeniranju CV dokumenta potencijalnih kandidata za dobijanje posla.

Verovali ili ne, prosečni regruter, usled nedostatka vremena i strpljenja, posveti svega 7,4 sekunde radnoj biografiji koja mu je stigla. I zbog toga, veoma je važno istaći baš one sposobnosti koje će kandidatu doneti prednost nad drugim konkurentima.

Fleksibilnost kao vrhunska veština

U jesen 2020.godine Servis TopResume sproveo je istraživanje na uzorku od 334 profesionalca za zapošljavanje. Ono je pokazalo da poslodavci u uslovima pandemije i posledica koje ona ostavlja na poslovanje, smatraju prilagodljivost i fleksibilnost vrhunskim veštinama zaposlemih. Kritičko razmišljanje i rešavanje problema, komunikacija, saradnja i timski rad su takođe važni za poslodavce ovih dana.

Rezime treba da bude jasan i sadržajan

Prilagodjen novonastalim okolnostima, CV treba da istakne i potvrdi kvalifikovanost kandidata  za poziciju po osnovu iskustva i sposobnosti.

U tom smislu TopResume preporučuje takozvani hibridni format rezimea koji nije obavezno hronološki. Gornja trećina radne biografije treba da bude tako koncipirana da poslodavac već na prvi pogled može da odluči da li sa kandidatom ima smisla obavljati dalje razgovore. Tako ona treba da sadrži kontakt informacije, zvanje, stručni sažetak i oblasti koje poznaje kandidat. Potom treba predstaviti radno iskustvo.

Uticaj i doprinos uspehu uvek treba istaći

Uspešnost i postignuti rezultati u dosadašnjoj karijeri su, svakako, podaci od značaja za regrutere. Tako kandidat treba da istakne projekte na kojima trenutno radi ili je ranije radio, svoju ulogu u njima i uspešnost realizacije tih projekata. Ona može da se meri povećanjem prihoda ili smanjenjem troškova, odnosno ostvarenim uštedama u radu.

O značaju formata

Upravo činjenica da je veoma kratko vreme koje regruteri mogu da posvete skeniranju pojedinačnog CV dokumenta potvrdjuje značaj njegovog formata. Jasno i koncizno navodjenje činjenica od značaja za poziciju o kojoj je reč treba da opredeli regrutera.

„Kada imate tako malo vremena da privučete pažnju regrutera i usredsredite se na svoju prijavu, želite da budete sigurni da im je lako da skeniraju i razumeju vašu priču o karijeri“, kaže jedan stručnjak iz ove oblasti.

Značaj propratnog pisma u doba pandemije

Menadžeri za zapošljavanje imali su zanimljiv odgovor na pitanje istraživača da li je u vreme pandemije veća ili manja verovatnoća da će čitati propratno pismo. Gotovo polovina ispitanika odgovorila je:

„Neće naškoditi vašem apliciranju ako uključite i pismo u ceo proces, ali biste mogli da ugrozite svoje šanse za fidbek ako to ne učinite“, navodi stručnjak.

Treba napomenuti da prilikom apliciranja ne treba prilagati generičko propratno pismo, već autentično, prilagodjeno poslu za koji se aplicira.

( izvor: Biznis Telegraf )

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *