Kako do posla u Španiji ?

Kako su mogućnosti za nalaženje posla u Srbiji izuzetno male, mnogo je onih pripadnika brojne populacije nezaposlenih koji ozbiljno razmišljaju kako naći posao u inostranstvu. Uz one koji se tradicionalno okreću zemljama Zapadne Evrope, ima i onih koji misle kako mogu da nadju posao u Spaniji.

Gradjani koji su imali priliku da turistički posete i vide ovu izuzetno lepu zemlju i život u njoj, sigurno su razmišljali o uslovima i mogućnostima za rad u Španiji. S toga želimo da ukažemo na neke bitne okolnosti, koje mogu biti presudne kada se odlučujete da tražite posao u Španiji.

posao_spanija

Iako još od pristupanja Evropskoj uniji Španija beleži visok privredni rast, stopa nezaposlenosti je medju najvišim u Evropi. Podaci govore da je svaki peti radno sposobni Španac nezaposlen, a medju mladima to učešće je dvostruko veće. No, odmah napominjemo da je velika većina nezaposlenih niže obrazovana, bez posebnih znanja i umeća. I tu bi bio ključ odluke o poslu u Španiji. Oni koji su stekli stručno obrazovanje, raspolažu specijalnim znanjima i veštinama, posebno u odredjenim oblastima, uz dovoljno upornosti, mogu naći posao u Španiji.

Javni servisi, biroi za zapošljavanje, kojih ima u gotovo svim španskim regijama, tromesečno objavljuju liste deficitarnih poslova. Na ovim listama su stručnjaci u IT sektoru, inženjeri u raznim granama procesne industrije, stručni radnici u metalskoj industriji, učitelji, predavači i stručnjaci u oblasti obrazovanja, zdravstveni radnici, radnici u turističkom sektoru. Oni koji pronadju svoja zanimanja na ovim listama mogu se nadati da će naći posao u Španiji, Preostaje im da pronadju poslodavca koji ima potrebe za tim poslom, a on će podneti zahtev za izdavanje radne dozvole, i to bez većih formalnosti.

Kako pronaći posao,odnosno poslodavca? Zahvaljujući internetu, mogućnosti su velike. Brojni internet pretraživači, kako španski, tako i internacionalni, sakupljaju i objavljuju slobodne pozicije. Preporučujemo

InfoJobs.net

Expatica jobs

medjunarodni pretraživač Monster, kao i državni portal Empleate. Pružiće vam raznovrsne podatke o poslu, kompaniji, konkurenciji, kretanju vaše ponude. Dnevni listovi El  Pais i El Mundo, takodje, nude informacije o slobodnim radnim mestima. Ako raspolažete posebnim stručnim znanjima i veštinama, u Španiji možete naći posao upućivanjem spekulativne aplikacije za posao poslodavcu.

U skladu sa važećim zakonskim propisima, posao u Španiji mogu dobiti oni koji su stariji od 16 godina ( ako ulažu sopstveni kapital, granica je 18 godina ). Za obavljanje poslovne aktivnosti u Španiji, stranci su u obabezi da obezbede radnu dozvolu, kao i dozvolu za duži boravak. Zahtev za izdavanje radne dozcole podnosi poslodavac, po potpisivanju ugovora sa stranim radnikom. Uz ove dozvole, obaveza stranih radnika je da se prijave odgovarajućoj službi za socijalo osiguranje, kao I da obezbede identifikacionu karticu za strance.

I samo još jedna preporuka. S obzirom na skromno znanje engleskog jezika koje imaju Španci, u postupku traženja posla u Španiji od velike pomoći stranim radnicima može biti  osnovno znanje španskog jezika, ili bar nečija pomoć u tom smislu.

13 Komentara

 1. aldin 6. aprila 2017. Reply
 2. st89 15. aprila 2017. Reply
 3. kike 23. maja 2019. Reply
  • olivera ivanovic 13. juna 2019. Reply
  • Milos 14. juna 2019. Reply
  • Bruno Tonsati 8. jula 2019. Reply
  • Rade 17. septembra 2021. Reply
  • Nenad 10. oktobra 2021. Reply
 4. Ivan 11. juna 2019. Reply
 5. Ivica 24. juna 2019. Reply
 6. Marko veljković 22. jula 2020. Reply
  • Marija 8. novembra 2021. Reply
 7. Mladen 22. septembra 2022. Reply

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *