Kako do posla u Italiji?

Posao u Italiji danas nije baš lako naći pogotovu ako dolazite iz zemlje koja nije članica neke od zemalja Evropske unije. Kako do posla u Italiji je nešto što muči i same Italijane, a strancima pogotovu onima koji nisu stručnjaci u oblasi deficitarnih zanimanja je još teže. Iako jedna od najrazvijenih ekonomija sveta, Italija ima velikih strukturnih proslema, relativno visoku nezaposlenost a posebno visoku nezaposlenost mladih, gde Italija drži neslavno peto mesto u Evropskoj Uniji (2014. godine stopa nezaposlenosti mladih je bila 40%)

Stranci, koji nisu državljani EU moraju pribaviti radnu dozvolu kako bi radili u Italiji. Sa režimom pribavljanja radne dozvole možete da se upoznate u Ambasadi Italije u svojoj zemlji, a to možete I učiniti na sledećpj Internet stranici:  http://www.ambbelgrado.esteri.it/ambasciata_belgrado/it

U praksi posao se lakše nalazi na severu zemlje nego što je to slučaj na jugu.  Italija je zemlja velikih regionalnih razlika u razvijenosti, tako da većina Italijana sa juga, vrlo često zbog posla mora da se se seli na sever zemlje, u ekonomski razvijenije gradove.. U velikim gradovima severa postoji vrlo raznovrstan spektar poslova za osobe koje vladaju engleskim jezikom, a preporučljivo je i od koristi da znate i italijanski jezik. Za traženje posla u Italiji prepručljivo je da dobro sročena biografija bude napisana na italijanskom jeziku. Ono što posebno ohrabruje, je da to da je jezik relativno lak, i da posle kratkog vremena možete već sastavljati osnovne fraze na italijanskom jeziku. Većina naših ljudo u Italiji, koji su tamo duže vreme, dobro vladaju jezikom, a pored toga Italija je veoma liberalna kada je u pitanju politika dodele državljanstva, tako da posle nekoliko godina provedenih u Italiji, većina ljudi lako stekne uslove da podnese zahtev za državljanstvo.

Agencija_Italija_Zaposljavanje

Kako pronaći posao u Italiji?

Danas, većina oglasa za posao u Italiji se nalazi na Internet sajtovima za traženje posla. Pored Interneta, oglasi za posao mogu se naći I u novinama, kao npr. U Porta Portese, Wanted in Rome i Secondamano, itd.

Imigrantima izvan EU, najlakše je da nadju posao u deficitarnim zanimanjaima, kao što su poslovi u ugostiteljstvu, u poljoprivredi, poslovi čuvanja dece I brige o starima I sl. Mladi Italijani veoma teško nalaze posao, tako da pre prvog zaposlenja većina provede neko vreme u volontiranju, ili na poslovima koji su veoma loše plaćeni za italijanske uslove. Samim Italijana veoma su primamljivi I poslovi u javnom sektoru, zbog uslova koje nudi poslodavac, ali I zbogdobre zarade. Zaposlenje u javnom sektoru, kao što je to slučaj i na Balkanu odlikuje nepotizam prilikom zapošljavanja, tako da su ova mesta vrlo teško dostupna strancima. U poslednje vreme, i uz stalni rast nezaposlenosti kod mladih, atraktivni su I poslovi u vojsci I policiji. Budući da Italijani nisu poznati kao poliglote, mladi stranci relativn lakše nalaze poslove u oblasti turzima I ugostiteljstva, ili pak kao predavači engleskog jezika.

Angcije za posao u Italiji

Posao u Italiji može se tražiti I putem lokalnih agencija za zapošljavanje, koje posreduju između radnika i poslodavaca. U Italiji postoje privatne I državne agencije za zapošljavanje. Državne agencije za zapošljavanje (ufficio di collocamento) rade na zapošljavanju za potrebe lokalnih fabrika. Veće kompanije često imaju spremne formulare za prijavljivanje za posao prilikom novih tura zapošljavanja ili drugih vidova proširenja radnih kapaciteta.

Privatne agencije za zapošljavanje uglavnom nude zaposlenje na određeno vreme. Najpoznatije agenije za zapošljavanje u Italiji su:

 1. Adecco (www.adecco.it),
 2. ALI (www.alispa.it),
 3. Eurointerim (www.eurointerim.it),
 4. Kelly (www.kellyservices.it),
 5. Manpower (www.manpower.it),
 6. Sinterim (www.sinterim.it) and
 7. Vedior (www.vedior.it).

Pored gore pobrajanih, postoji i veliki broj manjih agencija za zapošljavanje. Njih možete pronaći u lokalnim novinama pod odeljkom Lavoro Interinale e Temporaneo.

10 Komentara

 1. Veljko 28. oktobra 2016. Reply
  • adminAuthor 22. januara 2017. Reply
   • Dunja 12. februara 2017. Reply
 2. Mirna 18. oktobra 2017. Reply
 3. Milan 6. aprila 2018. Reply
 4. Terezija 11. septembra 2018. Reply
 5. Terezija 11. septembra 2018. Reply
 6. Jelka Bunčić 13. septembra 2019. Reply
 7. Tamara 21. februara 2020. Reply
 8. miojla ravić 27. marta 2020. Reply

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *