Kako naći posao u Kuvajtu ?

Energija u svim vidovima, a posebno nafta i gas, predstavljaju neophodan uslov postojanja i razvoja gotovo svih aktivnosti današnjeg sveta. Bogatstvo izvorima nafte i gasa učinilo je zemlje Srednjeg istoka neizmerno bogatim, a pustinju transformisalo u ultramoderne gradove, blještave i fascinantne za sve. Naravno, tako je i posao u Kuvajtu i drugim zemljama Persijskog zaliva  postao veliki san  mnogih ljudi, pa i onih iz razvijenog sveta. Da li je moguće naći posao u Kuvajtu, koji posao i kako – to su, sigurno, i pitanja mnogih naših sunarodnika.

 

Prema zvaničnim podacima u ukupnoj radnoj snazi u Kuvajtu gotovo dve trećine čine strani radnici.. Većim delom oni rade na manje plaćenim poslovima koji ne zahtevaju posebna znanja,  ali se i dobro plaćeni posao u Kuvajtu, takodje, poverava strancu kada je reč o visokoobrazovanom kadru, koji raspolaže stručnim znanjima i profesionalnim iskustvom.

 

Ubrzan tehnološki razvoj zahteva obrazovane i stručne radnike, pa se tako u Kuvajtu veoma podstiče obrazovanje i usavršavanje mladih, kako bi se medju domaćim stanovnicima obezbedeli kadrovi za visokoodgovorne i dobro plaćene poslove. I ovde država različitim merama daje prednost domaćem stanovništvu. Ali, strani visokoobrazovani stručnjaci, sa posebnim znanjima i veštinama, profesionalnim iskustvom, posebno u granama od značaja za zemlju, treba da potraže posao u Kuvajtu.

 

Sasvim razumljivo, naftna industrija  i industrija gasa bile su i ostale okosnica privrednog razvoja u Kuvajtu. Duži niz godina izgradnja infrastrukture u svim vidovima cveta, pa su  stručnjaci ovih privrednih grana vrlo poželjni. Visokoobrazovani inženjeri iz različitih tehničkih disciplina mogu potražiti posao u Kuvajtu.

92919

Opšte prisutni trendovi razvoja u svetu imaju uticaj i u ovoj zalivskoj zemlji.. Pored IT stručnjaka različitih profila, dobri poslovi postoje i za stručnjake iz oblasti finansija i računovodstva, iz oblasti marketinga, za stručnjake na poslovima prodaje proizvoda i usluga. Šansu imaju i stručnjaci za medije, ljudske resurse, administrativne poslove, kao i stručni radnici u zdravstvu.

 

Da bi se pronašao pravi posao u Kuvajtu,  postoje  različite mogućnosti.Tu su portali i brojni internet pretraživači koji nude ažurne podatke o slobodnim pozicijama. Neki su specijalizovani za odredjene oblasti, neki imaju ponudu različitih vrsta poslova. Svakako treba pogledati Gulf Talent i Bayt, kao i Gulf Jobs Market. Svi su popularni medju onima koji traže posao. Naravno, i za posao u Kuvajtu treba potražiti sajtove Career Jet, zatim Indeed i, naravno, Monster.

Onima koji odluče da nadju posao u Kuvajtu mogu pomoći  i agencije za posredovanje u zapošljavanju, kao što su Aman Overseas i Career Hunters. Uživaju dobru reputaciju, posebno kada su u pitanju visoko pozicionirani i dobro plaćeni poslovi.

Stranac koji želi posao u Kuvajtu treba da ima na umu da se u ovoj zemlji veoma ceni lična inicijativa u svakom pogledu, pa i kada je traženje posla  u pitanju. Direktno obraćanje domaćoj ili internacionalnoj kompaniji koja posluje u Kuvajtu sasvim je prihvatljivo i poželjno. Lokalni kontakti koji se ostvare u Kuvajtu mogu biti od značaja za dobijanje željenog posla.

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *