Kako naći posao u Kataru ?

Da posao u Kataru može da bude najveći profesionalni uspeh u karijeri pojedinca, ostvarenje najvećeg sna i, za nas u Srbiji, izvor gotovo neverovatne zarade, pisali smo nedavno. Za sve koji su spremni ili će to uskoro biti da krenu i potraže svoju sreću, evo pomoći kojim putem krenuti i pripremiti  se za pravila i procedure koje se u ovoj  nestvarno bogatoj zemlji moraju poštovati.

 

Sledeći iskustva onih koji  već žive svoj san, preporuka je da se na putu pronalaženja posla u Kataru krene od vebsajtova multinacionalnih i domaćih, katarskih kompanija. Tu se u odeljku karijere nalaze slobodne pozicije, zahtevani uslovi, kao i postupak aplikacije. Ne samo da se izbegavaju eventualne prevare, već se i otvara mogućnost direktnog obraćanja odabranoj kompaniji.

 

Najbolje je u toj prilici zatražiti razgovor sa osobom odgovornom za zapošljavanje i predstaviti joj se na prijateljski, ali poslovan način, bez straha i nesigurnosti. Ova vrsta inicijative, poznata kao cold calling, u Kataru se veoma  ceni i kandidatu donosi značajnu prednost.

 

Naravno, i ovde društvene mreže predstavljaju neiscrpan izvor informacija o raspoloživim poslovima, a kontakti sa više i manje znanim ljudima mogu olakšati put do pravih mesta, odnosno ličnosti koje mogu profesionalnu karijeru pojedinca potpuno da preusmere.

 

Kompanije u Kataru se, takodje, opredeljuju da posao nalaženja najboljih kandidata za posebno važne pozicije povere agencijama za posredovanje u zapošljavanju. Praksa je da kandidati ne plaćaju takvim agencijama nikakve naknade, već kompanija koja ih angažuje naknadjuje uslugu nalaženja i selekcije kandidata.

Sajtovi za traženje posla u Kataru

U traženju posla u Kataru od koristi, svakako, mogu biti i internet pretraživači, popularni sajtovi sa ponudom poslova, kao što su: Gulf Talent, Monster Gulf, CarrerJet, Indeed, Naukri Gulf sa ponudom poslova i za ostale zemlje Persijskog zaliva, a tu su i sajtovi specijalizovani za poslove u industriji, kao što je PlaneJobs.com

I Katar ima svoje specifične zahteve, kada je u pitanju postupak i obezbedjenje potrebne dokumentacije za boravak i posao u Kataru. Tako oni koji dolaze u Katar na upoznavanje sa poslodavcem i obavljanje pripremnih radnji za budući posao obezbedjuju biznis vizu, za boravak do dve nedelje.

Većina stranaca dolazi u Katar da bi boravila i radila duže vremena, pa u tom smislu obezbedjuje radnu vizu.. Ovde napominjemo da je za ovu i druge procedure osnov postojanje pokrovitelja, odnosno garanta. To je kompanija, odnosno ugovor koji je potpisan sa njom, a odobren od strane Ministarstva rada ove zemlje.

Vlasnik kompanije, odnosno njen zastupnik se pajavljuje kao tražilac radne vize. Od radnika se, pored ugovora mogu zahtevati i druga dokumenta. Svakako treba pribaviti lekarsko uverenje, sa testom na HIV virus, snimkom pluća, a često se zahteva da strani radnik iz svoje zemlje donese i uverenje o nekažnjavanju.

Kada strani radnik u Kataru obezbedi radnu vizu i boravišnu dozvolu, može pristupiti pribavljanju  porodične vize za članove svoje porodice i tada se on pojavljuje kao garant.

2 Komentara

  1. dragan 2. marta 2018. Reply
    • adminAuthor 5. marta 2018. Reply

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *