Kako naći posao u Beču ?

Brojni su faktori koji utiču na trend ekonomskih kretanja širom sveta, pa i na promene svetskog tržišta rada. Neki novi regioni počinju da privlače opštu pažnju, drugi posustaju… No, posao u Beču i život u ovoj metropoli već decenijama uspešno čuva poziciju na samom vrhu liste najpoželjnijih destinacija. Ponuda poslova u Beču uvek mami, obećava.

I nije teško objasniti zašto posao u Beču, posebno za naše sunarodnike, kao i one iz bivših jugoslovenskih republika, predstavlja cilj kojem se teži. Pored istorijskih, tradicionalnih veza koje postoje, Austrija, a Beč posebno, najbolji su primer savršeno organizovane, uredjene, bezbedne i perspektivne životne i radne sredine, što ohrabruje i opredeljuje.

posao_u_becu

U prilog svemu evo i podatka da posao u Beču obavlja preko 800.000 zaposlenih u kompanijama i institucijama, a za samostalno vodjenje posla opredeljuje se deset puta manje ljudi. Zakon o zapošljavanju stranaca precizno uredjuje zapošljavanje onih koji nemaju austrijsko državljanstvo, a primenu kontroliše Zavod za zapošljavanje ( Arbeitsmarktservice )

Posao u Beču i ostalim delovima Austrije podrazumeva da je radnik socijalno osiguran. To znači da poslodavac ima obavezu da prijavi radnika i plaća propisane doprinose, a za svaki posao koji se obavlja nesamostalno i zaradjuje više od minimalnog iznosa oslobodjenog doprinosa, radnik ima zdravstveno, penziono i osiguranje u slučaju nesreće. Naravno, i radnici koji samostalno obavljaju delatnost moraju da se osiguraju, srazmerno visini zarade koju ostvaruju.

Tu su i brojna savetovališta koja nude pomoć kod traženja posla, pružaju podršku nezaposlenima, hendikepiranim licima, podstiču na stručno usavršavanje i zastupaju interese radnika.

I traženje posla u Beču, pristupanje ponudi poslova u Beču može biti stimulativno. Oglasi za posao, za upražnjena radna mesta, mogu se tražiti samostalno na različitim internet portalima i u štampi. Ovde ističemo Zavod za zapošljavanje ( AMS ), koji u svom segmentu elobRoom-u, ima posebno razvijene kriterijume za pretragu web stranica austriskih kompanija, čime znatno olakšava traženje posla u Beču.

Naravno, ponuda poslova u Beču postoji i u okviru kooperacione mreže na evropskom nivou, poznate kao EURES (EURopian Employment Services), formirane da podstakne slobodno kretanje radne snage unutar Evripske unije. Kontakt je moguće ostvariti na sajtu EURES-a, ili putem elektronske pošte: eures.wien@ams.at .

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *