Kako do posla na Malti?

Podstaknuti dobrim iskustvima onih koji su našli  posao na Malti,  kao i vrlo niskom stopom nezaposlenosti i širokom ponudom poslova, gradjani Srbije razvijaju svoju strategiju kako naći posao na Malti.

Preporuka za one koji ne znaju kako do posla na Malti je da se traženju posla posvete ovde, u svojoj zemlji . To će, svakako, biti izvesnije i jednostavnije. Neki su odlazili na odmor, na Maltu, pa to vreme iskoristili  za analizu ponude poslova na Malti, tražeći ono što bi najbolje odgovaralo.

malta-posao

U traganju kako do posla na Malti, nezaobilazno je pretraživanje internet portala. Na vebsajtovima dobrih kompanija zainteresovani mogu naći dobru ponudu poslova. Brojne agencije za posredovanje u zapošljavanju, uz ponudu raspoloživih poslova, obezbediće i administrativno tehničku pomoć. Tako preporučujemo sajtove agencija Konnekt, Betting Connections, Vacansy Centre i drugih. No, za početak treba posetiti sajtove www.careerjet.com.mt i www.maltajobs.mt. Pisani mediji sa svojim oglasnicima mogu biti dobra polazna osnova za traženje posla na Malti.

Kada uspete da nadjete posao na Malti za koji želite da konkurišete, za apliciranje je neophodan CV, uz propratno pismo. U pripremi CV dokumenta treba se držati uobičajene evropske forme, veličine do dve stranice A4 formata. Pored osnovnih ličnih podataka, treba navesti stečeno obrazovanje, škole i univerzitetsko obrazovanje, ako ga ima, zatim navesti stečeno radno iskustvo,relevantno za posao. Znanje stranih jezika treba iskazati utvrdjenim stepenima znanja, a, svakako, navesti i druge veštine i znanja, kao i hobije i interesovanja. Propratno pismotreba da bude na jednoj stranici A4 formata, a mogu se priložiti i kopije sertifikata, diploma i uverenja.

Kada poslodavac odluči da zaposli stranog radnika, treba da podnese zahtev za izdavanje radne dozvole. Ovde treba napomenuti da Malta sprovodi restriktivnu politiku zapošljavanja, pa će tako pri odabiru radnika prednost uvek imati državljani Malte. Tako se prilikom podnošenja zahteva za izdavanje radne dozvole mora obezbediti dokumentacija koja potvrdjuje prednosti radnika za koga se dozvola traži. Troškovi izdavanja radne i boravišne dozvole, uglavnom, padaju na teret radnika ( oko 250 evra ). Za proceduru izdavanja treba planirati od nekoliko nedelja do pet meseci, a dozvola važi za godinu dana rada i boravka na Malti. Bez obzira na finansijske izdatke i potrebno vreme, pribavljanje dokumenata stvara mogućnost da spokojno radite posao na Malti, bez opasnosti od deportacije ili nekih drugih neželjenih dogadjaja. Na kraju, još jednom podsećamo da stranci koji se odluče za posao na Malti, a ne dolaze iz zemalja Evropske unije i Švajcarske, moraju prvo da dobiju konkretnu ponudu posla id poslodavca, a tek potom ulaze u postupak obezbedjenja radne dozvole.

16 Komentara

 1. Savic Marko 26. februara 2018. Reply
  • Zeljka 12. septembra 2019. Reply
 2. Dejan 12. marta 2018. Reply
 3. Mirjana 7. maja 2018. Reply
 4. Nikola 7. maja 2018. Reply
 5. Aleksandra 3. juna 2018. Reply
 6. Olivera 7. juna 2018. Reply
 7. Svetlana 7. juna 2018. Reply
 8. zorica 18. septembra 2018. Reply
 9. Bosko Galic 19. septembra 2018. Reply
 10. Bosko Galic 19. septembra 2018. Reply
 11. Dragana Nikoletić 8. decembra 2018. Reply
 12. Andjela 6. februara 2019. Reply
 13. Aleksandar 3. marta 2019. Reply
 14. sasa 3. aprila 2019. Reply
 15. Dragan 14. januara 2021. Reply

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *