Kako izgleda rad na brodu i koliko se može zaraditi?

 

U okruženju koje karakteriše nesigurnost, neizvesnost i izneverena očekivanja, rešenja se traže negde drugde, slede  iskustva drugih i nada boljem životu. U potrazi za ostvarenjem takvog sna značajan broj naših sunarodnika, uglavnom pripadnika mladje populacije, odvažio se i krenuo put mora i reka, širom sveta, radeći raznovrsne poslove na prekookeanskim i rečnim brodovima.

I ko zna koliko njih još razmišlja i pokušava da krene tim putem?! U tom smislu oslanja se na iskustva prijatelja i poznanika, koja su raznolika – od nezadovoljstva do oduševljenja.

A kako, zapravo, izgleda raditi na brodu i šta se time može postići?

Najpre, mlade ljude ovde privlači mogućnost da putuju i vide daleke delove sveta, da usavrše znanje stranih jezika, da upoznaju zanimljive ljude. No, njihov primarni cilj je zarada. Po potpisu prvog ugovora može se očekivati zarada od 1000 do 1200 dolara, odnosno za šestomesečni angažman može se zaraditi do 7000 evra.

Sve ostalo zavisi od spremnosti da se radi. Od značaja je, svakako, pozicija na koju se aplicira. Iskusni favorizuju  poslove, odnosno usluge koje se posebno plaćaju, kao posao barmena, jer se tako stiče napojnica – bakšiš, čime se zarada uvećava.

Takodje, različite mogućnosti nude prekookeanski brodovi u odnosu na rečne brodove. Zarada na prekookeanskim brodovima može biti veća, ali je angažman na rečnim brodovima kraći. Uslovi za rad na rečnim brodovima su lakši, zarada je, uglavnom, fiksna, a bakšiš se deli. Često se za te poslove zahteva poznavanje talijanskog ili nemačkog jezika, uz engleski jezik.

Dnevni radni angažman na brodu traje od 10 do 13 sati. Radi se bez slobodnog dana. Kako bi se obezbedio visok kvalitet usluga, za zaposlene se često organizuju obuke i usavršavanja, i to u vreme dok je brod u nekoj luci. Tako je prilika da zaposleni obidju luke i gradove u koje pristaju prilično smanjena.

Preporuka iskusnijih je da  oni koji se odluče za rad na brodu uvek zatraže posredovanje proverenih agencija. Uz rešenost, potrebno je obezbediti i novčana sredstva za avionsku kartu i vizu, u ukupnom iznosu od oko 1000 evra. Dodatne troškove ne bi trebalo prihvatiti.

Oni koji su duže u ovom poslu napominju da, bez obzira na znanja i iskustvo koje ima, potpisnik prvog ugovora će uvek početi od najniže pozicije, ali će svojim odnosom prema poslu stvarati mogućnost za napredovanje. I bez obzira na poziciju, radno vreme će biti nepromenjeno.

( izvor:  Bizlife portal )

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *