Kako izbeći prevare kod traženja posla u inostranstvu ?

Posao u inostranstvu je dugo vremena sve atraktivnija opcija za brojne stanovnike ove zemlje koji traže svoju životnu šansu. Posle izneverenih očekivanja i neispunjenih obećanja posao u inostranstvu budi nadu, veliku. Tako smo mnogo puta pisali o konkretnim ponudama koje stižu iz raznih zemalja, ukazivali na specifične procedure, uslove zahteve, isticali moguće teškoće i hrabrili olakšicama.

Medju desetinama hiljada onih koji su svake protekle godine napustili ovu zemlju mnogo je onih koji su pronašli uspešne kompanije, kvalitetne poslove i dobru zaradu. Ali, nažalost, nije malo onih koji su, umesto obećanog posla i blagostanja, doživeli brojne neprilike i bili prevareni, poniženi, opljačkani. Poslednji slučaj sa radnicima u Slovačkoj samo je jedan u nizu.

U želji  da se neprijatna iskustva i prevare, kada je posao u inostranstvu, svedu na minimum, još jednom  ukazujemo na najznačajnije  korake kojima treba ići ka cilju – dobrom poslu u inostranstvu:

  1. Gotovo svakodnevno neka nova posrednička agencija ponudi posao u inostranstvu. Kako odabrati agenciju? Preporuka je proveriti da li se agencija nalazi u Registru ovlašćenih agencija koji se može naći na sajtu Ministarstva rada i Nacionalne službe za zapošljavanje. U Registru su trenutno 102 agencije, a ažuriranje je mesečno.

 

  1. Kada je u pitanju potpisivanje ugovora o radu, onda se, bez izuzetka, mora pridržavati pravila da radnik potpisuje ugovor ovde, pre polaska u inostranstvo. Ako posrednička agencija predlaže da se potpisivanje obavi u zemlji gde se posao nudi, to već može ukazivati na sumnjiv posao koji nikako ne treba prihvatati. Ugovor, takodje, mora obuhvatiti prava radnika, u skladu sa Zakonom.

 

  1. Ugovori o radu treba da obuhvate prava i oobaveze radnika kao i potrebe obezbedjenja radne dozvole, opštih, specijalističkih i sanitarnih pregleda, zdravstvenih uverenja, kao i svih prava iz radnog odnosa, kao što su troškovi prevoza i slični.. Naravno, radnik ugovor o radu potpisuje sa poslodavcem, a ne posredničkom agencijom.

 

  1. Ako, ipak, radnik dodje u nepriliku, treba da se obrati srpskom diplomatsko-konzularnom predstavništvu u zemlji u koju je došao da radi, a prema preporuci Ministarstva za rad. Nažalost, bilo je i situacija kada je brza reakcija ovih institucija izostala.

 

  1. Znatno bezbedniji model rada u inostranstvu su poslovi u Belorusiji i Bosni i Hercegovini, sa kojima je Srbija potpisala medjudržavne sporazume o privremenom radu radnika u inostranstvu. Poseban vid sporazuma Srbija je potpisala 2001.godine sa Nemačkom, takozvani ugovor o detašmanu, kojim preduzeće iz jedne zemlje sklapa ugovor sa preduzećem iz druge zemlje o izvodjenju radova.

Srbija priprema protokole o saradnji oko zapošljavanja sa Slovačkom, Katarom i Ruskom Federacijom.

U svakom slučaju, zapošljavanju u inostranstvu potrebno je prići sa maksimalnim oprezom i pažnjom.

( izvor: Blic )

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *