Kako doći do bugarskog pasoša?

Odsustvo perspektive i vere u bolje sutra povelo je mnoge naše sunarodnike u potragu za nekim od puteva koji vode u svet gde se bolje i lakše živi. Tako je i bugarski pasoš, odnosno bugarsko državljanstvo prepoznato kao mogućnost da se nadje dobar posao u nekoj od razvijenih evropskih zemalja, ali i da pruži druge pogodnosti.

Značajno interesovanje za sticanje bugarskog državljanstva postoji posebno na jugu i jugoistoku Srbije, gde živi najviše stanovnika sa bugarskim poreklom. Njima su se na usluzi našli i Bugarsko-srpski centri, kakav postoji u Vranju, a koji su spona izmedju gradjana koji apliciraju za dobijanje bugarskog državljanstva i konzulata i drugih zvaničnih institucija. Evo kako predstavljaju svoje delovanje:

“To se pre svega odnosi na mogućnost predaje dokumentacije za dokazivanje bugarskog porekla koje je neophodno pri apliciranju za bugarsko državljanstvo, mogućnost zakazivanja termina za pripadnike bugarske nacionalnosti za besplatne preglede na VMA u Sofiji, mogućnost overe dokumentacije.”

Bugarski pasoš privlačan i studentima

Naravno, najčešći motiv koji pokreće gradjane da zatraže bugarsko državljanstvo je mogućnost da se tako stigne do razvijenih zemalja Evropske unije I tamo nadje posao koji obezbedjuje dobru zaradu I bolji život.

No, bugarski pasoš može biti zanimljiv I studentima, jer im pruža mogućnost da besplatno studiraju u Bugarskoj.

“Besplatno studiranje je od skoro moguće. Studenti uz sve povoljnosti dobijaju i 120 evra mesečnu stipendiju u prvoj godini. Građani su zainteresovani za bugarski pasoš jer im daje brojne pogodnosti, a po atraktivnosti je daleko ispred srpskog”, kaže predsednik Bugarsko-srpskog centra u Vranju.

Bugarski pasos

Inače, prema rezultatima istraživanja firme Henri I Partners, bugarski pasoš se našao na 19.mestu, a srpski na 39.mestu.

Kako do bugarskog pasoša?

Iskustva onih koji su došli do bugarskog državljanstva ili prolaze kroz taj postupak govore o prilično dugotrajnom postupku. Sastoji se u dokazivanju bugarskog porekla, a može se izvesti na razne načine.

Gradjani kažu da je pre desetak godina procedura, odnosno obezbedjenje dokaza bilo jednostavnije, a da se sa porastom interesovanja zahteva obezbedjenje čvršćih dokaza.

Uz strpljenje, pribavljanje dokaza I intervjue, treba biti spreman I na troškove od oko 500 evra za prevode dokumenata, putne troškove I ostalo.

Bugarski pasoš koristan I u Srbiji

Iako je najkorisniji za odlazak I nalaženje posla u inostranstvu, bugarski pasoš može biti od značaja I u Srbiji. Evo kako:

“Ljudima koji ostanu u Srbiji olakšava i kupovinu automobila. Manja cena registracije, manji porezi. Auto se registruje u Bugarskoj i najmanje 500 evra manje košta kupovina zbog carine – objašnjava jedan stanovnik Pirota.

Tako ne čudi sve veći broj automobila sa bugarskim registarskim tablicama koji se mogu videti na ulicama Pirota, Dimitrovgrada I drugih mesta na jugu Srbije.

( izvor: Južne vesti )

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *