Kako dobiti dokumenta za posao u Kuvajtu ?

Za odlučne i ambiciozne koji su svesni svojih prednosti, znanja i posebnih veština, posao u Kzvajtu ne mora da bude samo želja. Kuvajt jeste obećana zemlja, u velikoj ekspanziji, sa naglašenom potrebom za stručnom radnom snagom koja može da odgovori zahtevima savremenog tehnološkog razvoja.

Kuvajt, kao i ostale  muslimanske zemlje Persijskog zaliva, ima svoje specifične procedure, koje stranci koji nadju posao u Kuvajtu moraju poštovati.

Svi stranci koji dolaze u Kuvajt moraju obezbediti vizu ili ulaznu dozvolu. Imigracioni propisi  u Kuvajtu utemeljeni su na pokroviteljstvu, garanciji kojom davalac garancije preuzima svu odgovornost za stranca u Kuvajtu. Davalac garancije radniku koji je dobio posao u Kuvajtu je privatna kompanija ili državna institucija koja je ponudila posao.

Za kraći boravak u Kuvajtu treba obezbediti  turističku vizu. Izdaje se u roku od dva dana, a važnost  joj je do 30 dana. Stranci iz sedamdeset zemalja, medju kojima su oni iz SAD i zemalja Evropske unije ne moraju da obezvede vizu pre dolaska u Kuvajt, dok ostali, medju njima i naši sunarodnici, obezbedjuju vizu pre dolaska u Kuvajt..

Oni kojima je ponudjen posao u Kuvajtu moraju da obezbede radnu dozvolu i boravišnu vizu.

Prihvaćena, važeća ponuda posla je osnovni dokument kojim se  poslodavac- privatna kompanija ili državna institucija – obraća Ministarstvu rada i socijalne politike u Kuvajtu, sa zahtevom za izdavanje radne dozvole.

Postupak dobijanja boravišne vize, poznate kao iqama, zasniva se na važećoj poslovnoj ponudi po osnovu koje poslodavac- privatna kompanija ili državna institucija –  u ime stranog radnika podnosi zahtev za izdavanje.

Dokument koji će se izdati poznat je kao NOC ( No Objective Sertificate ) i obezbedjuje stranom radniku ulazak u Kuvajt. Po dolasku radnik će priložiti potrebna zdravstvena uverenja ( medju njima su i ona koja se odnose na AIDS i tuberkulozu ) i podneti zahtev za izdavanje boravišne vize.

Po dobijanju boravišne vize strani radnik u Kuvajtu stiće pravo da podnese zahtev za izdavanje potrebnih dokumenata, kako bi i članovi njegove porodice došli u Kuvajt. Zakonom je utvrdjena minimalna zaarada koju radnik ostvaruje da bi mogao da okupi svoju porodicu. Ona iznosi 650 kuvajtskih dinara mesečno,odnosno 450 kuvajtskih dinara mesečno,ako radnik radi u javnom sektoru  ( 1 kuvajtski dinar vredi nešto više od 373 dinara ).  Proceduralno, postupak dobijanja dokumenata je sličan onom kojim strani radnik pribavlja dokumenta.

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *