Kako do potpuno besplatnog računa u banci u zemljama Evropske unije ?

Ako ste se tek odselili radi zaposlenja u neku od zemalja Evropske Unije, verovatno Vam je potreban i račun u banci na koji biste mogli da primate svoju zaradu, ali I kako biste imali karticu da vršite plaćanja u radnji ili preko Interneta.

Većina banaka u zemljama EU kao i kod nas naplaćuju troškove mesečnog / godišnjeg održavanja računa, i ta naknada je od nekoliko evra mesečno, do par stotina godišnje.

Poslednjih godina počele su da se pojavljuju banke koje posluju isključivo online, naravno uz dozvolu European Banking Authority i garancije, koje nude osnovne pakete računa bez ikakve naknade.

Ni jedna od ovih banaka nije dostupna korisnicima u Srbiji i Bosni i Hercegovini, ali račun kod jedne od banaka možete da otvorite i bez prebivališta u EU, samo davanjem adrese na koju če vam biti uručena kartica.

Sve od dole pobrojanih banaka su dostupne korisnicima u najvećim zemljama EU, kao što su Nemačka, Austrija, Francuska, Italija, Španija i Portugal.

Ono što može biti atraktivno ljudima koji su u Srbiji, ili Bosni je da pomoću ovih računa mogu besplatno da vrše SEPA transfere, elektronskog prenosa novca unutar EU.

 1. N26 Banka

N26 je digitalna banka, sa bankarskom dozvolom u SR Nemačkoj. Račun možete otvoriti preko mobilne aplikacije, dok samo korišćenje usluga je moguće i kroz Internet pregledač.  Banka nudi račune isključivo u EUR valuti.

Usluge N26 su dostupne u sledećim zemljama: Nemačka, Austrija, Irska, Francuska, Španija, Italija, Holandija, Belgija, Portugal, Finska, Letonija, Litvanija, Luksemburg, Slovenija, Estonija, Grčka, Slovačka, Velika Britanija, Poljska, Švedska, Danska, Norveška, Lihtenštajn i Island.

Ukoliko ste iz Nemačke otvaranje računa će potrajati duže nego u drugim zemljama. Prvo slanje platne kartice na vašu adresu je besplatno.

U tabeli ispod možete videti detalje u vezi sa troškovima otvaranja računa. Izaberite plan „n26“ kako biste besplatno koristili usluge banke.

Račun možete otvoriti na sledećem linku.

2. Revolut

Revolut je digitalna banka iz Velike Britanije sa evropskom bankarskom dozvolom. U ovoj banci na računu možete imati sredstva u čak 32 valute (srpski dinar i bosanka KM nisu medju ovim valutama). Ono što možda i najbolje kod ove banke je da nema provizija kada šaljete novac medjunarodnim bankarskim transferom na račune u Srbiji i Bosni ukoliko su računi primaova devizni računi u EUR, koji se vode kod srpske ili bosanke banke. Proviziju plaća samo primalac i to u visini u kojoj je propisala domaća banka (obično oko 0,5%). Time možete mnogo uštedeti u odnosu na Western union ili slične kompanije za prenos sredstava.

Kao i N26, i revolut ima tri paketa: besplatan i dva premijum paketa. U okviru besplatnog paketa nema naknada za održavanje računa.

Usluge ove banke su dostupne u sledećim zemljama: Austrija, Belgija, Bugarska, Hrvatska, Republika Kipar, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Nemačka, Grčka, Mađarska, Island, Irska, Italija, Letonija, Lihtenštajn, Litvanija, Luksemburg, Malta, Holandija, Norveška, Poljska, Portugal, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Španija, Švedska, Velika Britanija, Švajcarska i Australija.

Od izlaska Velike Britanije iz EU, računi se nalaze u Litvaniji

Račun možete otvoriti na sledećem linku.

3. Monese

Monese je online banka koja radi isključivo preko aplikacije na mobilnom telefonu. Kompanija je nastala jos 2013. godine i Velikoj Britaniji. Usluge bankarstva su počeli da pružaju 2015. godine. Otvaranje računa je brzno i jednostavno i sve što Vam je potrebno su:

 1. Pasoš
 2. Mobilni telefon sa brojem telefona u nekoj zemalja EU
 3. Adresa na koju će Vam biti poslata kartica u nekoj od zemalja EU.

Dakle nije Vam potrebna radna ili boravišna dozvola kako biste otvorili račun.

Kako možete otvoriti račun u ovoj banci?

 1. Otvorite račun tako što ćete preuzeti aplikaciju
 2. Izaberite opciju da otvorite novi račun
 3. Unesite svoju e-mail adresu i broj telefona. Na taj broj biće Vam poslat kod kojim potvrdjute da ste to zaista Vi
 4. Izaberite račun u Eurozoni ili u Velikoj Britaniji
 5. Potom treba da skenirate pasoš. Kada to učinite moraćete preko aplikacije da snimite kratak selfie klip.
 6. Potom izaberite SIMPLE paket kako biste besplatno koristili usluge ove banke.

Račun možete otvoriti na sledećem linku.

Koristite kod DARKO546.

Ime banke
Dostupno u zemljama
Evropska Unija* – Euro zona Evropska Unija* + Australija Evropska Unija*
Troškovi održavanja osnovnog računa
Od 0 EUR Od 0 EUR Od 0 EUR
Izdavanje platne kartice MastrCard ili Maestro potpuno besplatno, uključujući poštarinu VISA electron. Naplaćuje se poštarina, ali banka ponekad organizuje akciju koja podrazumeva I besplatnu poštarinu MastrCard potpuno besplatno, uključujući poštarinu
Naknada za podizanje računa na bankomatu

Zavisi od države, 5 mesečnih podizanja besplatno ili neograničeno u okviru euro zone. Za transakcije u drugim valutama naknada je 1,7%
Do €200 mesečno je besplatno, preko toga 2% od vrednosti trasakcije Do €200 mesečno je besplatno, preko toga 2% od vrednosti trasakcije
Naknada za plaćanje na POS terminalu
Bez naknade Bez naknade Bez naknade
Nakada za elektronski transfer u zemlji I inostranstvu €0 za transakcije u okviru EU €0 za transakcije u evrima €0 za transakcije u evrima
Potrebno za otvaranje računa* * Broj telefona u nekoj  od zemalja u kojima želite da otvorite račun, pasoš, dozvola boravka, smart mobilni telefon
Broj telefona u nekoj  od zemalja u kojima želite da otvorite račun, pasoš, dozvola boravka, smart mobilni telefon Broj telefona u nekoj od zemalja u kojima želite da otvorite račun, pasoš, smart mobilni telefon. Nije Vam potrebna adresa u EU niti dozvola boravka, već samo adresa na koju će Vam biti poslata kartica.

* Većina članica EU, mogući izuzeci, konsultovati sajt banke za podatke o dostupnosti usluge u datoj zemlji  Ukoliko ste u nekoj od sledećih zemalja, možete otvoriti besplatan račun kod svih navedenih banaka: Nemačka, Austrija, Italija, Francuska, Belgija, Grčka, Holandija, Španija I Portugal.

** Konsultovati sajt za tačne informacije, ovo je informacija od Novembra 2019, g.

Na temelju pravila EU-a novac na bankovnom računu (štednom i/ili tekućem) zaštićen je i ako banka propadne, i to u iznosu do 100 000 EUR. Taj najveći iznos se odnosi na jednu osobu i jednu banku. Više informacija o ovome možete videti na sajtu Evropske Komisije.

11 Komentara

 1. V 12. januara 2021. Reply
  • adminAuthor 25. januara 2021. Reply
   • Dragana 21. juna 2021. Reply
    • adminAuthor 23. juna 2021. Reply
 2. Marijana 26. septembra 2021. Reply
  • adminAuthor 1. oktobra 2021. Reply
   • Milan 27. decembra 2021. Reply
    • adminAuthor 17. januara 2022. Reply
 3. M 8. oktobra 2021. Reply
 4. M 8. oktobra 2021. Reply
 5. Milan 27. decembra 2021. Reply

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *