KAKO DO POSLA U NEMAČKOJ U 2020. GODINI?

Moglo bi se reći: godina je nova, ali je pitanje staro. Šta više, nalaženje posla u Nemačkoj dobija novu dimenziju u 2020.godini, jer u martu ove godine počinje primena dugo očekivanog i najavljivanog Zakona o useljavanju u Nemačku.

Veliki broj radnika iz zemalja Zapadnog Balkana koji žele posao u Nemačkoj nada se lakšem ostvarenju svog cilja, jer Zakon o useljavanju donosi rešenja kojima će se olakšati i ubrzati postupak, odnosno naći posao u Nemačkoj. Istini za volju, radnici sa Balkana, stariji od 45 godina moraće da ispune neke nove uslove, kako bi došli do posla u Nemačkoj.

Ispit prednosti se ukida

Ova olakšica u znatnoj meri izjednačava položaj radnika iz zemalja van Evropske unije sa nemačkim radnicima i onim iz zemalja Evropske unije. Imajući u vidu deficit radne snage u Nemačkoj od preko 1,2 miliona radnika, kvalifikovana migracija će obuhvatiti ne samo visokoobrazovane, već i radnike sa srednjom stručnom spremom.

Prema novom zakonu, za migraciju na tržište rada neophodno je obezbediti priznanje stečene diplome.

Brži postupak dobijanja viza

Dugotrajni postupak dobijanja nemačke vize trebalo bi novim merama u znatnoj meri da postane efikasniji. Upućeni kažu da će se za dobijanje termina za podnošenje zahteva za izdavanje vize, umesto 6 do 7 nedelja kao do sada, čekati najviše do 14 dana.

Donošenje odluke o odobravanju vize skratiće se na period od tri nedelje, a znalo je da potraje i devet nedelja do sada.

Ovde je vrlo važno napomenuti da raznatranju zahteva za izdavanje vize prethodi nostrifikacija diplome ili sertifikata o stručnom obrazovanju u Nemačkoj. Ovo priznavanje diploma, i visokoškolskih i srednjoškolskih, vršiće se u svakom pojedinačnom slučaju, a od strane nadležnih organa za priznavanje u Nemačkoj.

Šta očekuje radnike starije od 45 godina i mladje od 25 godina

Medju brojnim olakšicama koje omogućuju da radnici iz Srbije i ostalih zemalja Zapadnog Balkana lakše dobiju posao u Nemačkoj primenom novog zakona, kategorija radnika starijih od 45 godina nailazi i na dodatnu, otežavajuću okoklnost.

Ako žele da dobiju posao u Nemačkoj, ovi radnici moraju da obezbede ugovor o radu, na osnovu kojeg će ostvarivati bruto zaradu višu od 3.700 evra mesečno. Time država želi da eliminiše potencijalnu mogućnost da takvi radnici, zbog niskih penzija u nekom času budu na teretu države.

No, zato oni koji su mladji od 25 godina imaju još jednu olakšicu. Posebno je važna onima koji odlaze u Nemačku da bi konkurisali za obrazovanje na nekoj od nemačkih obrazovnih institucija. Umesto da, kao do sada, mogu da borave tri meseca, sada će moći da borave u Nemačkoj do šest meseci, pod uslovom da im diploma koju poseduju omogućava upis na fakultet.

Sertifikat o znanju nemačkog jezika je neophodan uslov

Pored stručnih kvalifikacija, radnici koji žele posao u Nemačkoj moraće da poseduju sertifikat o znanju nemačkog jezika nivoa A2, odnosno nivoa B1.

Razumljivo, zahtevani nivo znanja nemačkog jezika direktno zavisi od vrste posla koji radnik namerava da radi u Nemačkoj, odnosno potrebe za komunikacijom, verbalnom ili pisanom.

( izvor: BlicBIZNIS / 021 )

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *