Kako do posla u Finskoj ?

Finska nudi atraktivne poslovne mogućnosti stručnjacima iz visoko razvijenih zemalja, ali šansu mogu naći i radnici iz zemalja van Evropske unije, bilo da su u pitanju stalni ili sezonski poslovi.

Medju onima koji nameravaju da potraže posao u Finskoj sigurno je mnogo onih koji tome prilaze sa značajnom rezervom, imajući pri tom na umu posebnost finskog jezika. U tom smislu treba reći da je u ponudi poslova dosta onih koji ne zahtevaju znanje finskog jezika, ili bar ne već pri dolasku u Finsku. Naravno, za stručne visoko pozicionirane poslove znanje finskog, švedskog ili engleskog jezika se zahteva.

Radna viza za Finsku

Od 1995. godine Finska je članica Evropske unije, tako da radnici koji dolaze iz zemalja izvan Evropske unije treba da obezbede radnu vizu ili dozvolu boravka za službeno zaposlenje u Finskoj.

Za izdavanje radne vize potrebno je pripremiti:

  • Zahtev za izdavanje vize popunjen na engleskom jeziku;
  • Dve fotografije dimenzija 3,7 x 4,6 cm, ne starije od šest meseci;
  • Kopija i original pasoša;
  • Poziv za posao poslodavca iz Finske.

Svi dokumenti moraju biti prevedeni na finski ili engleski jezik. Takodje, treba platiti konzularnu taksu u iznosu od 35 evra.

Napominjemo da finska radna viza važi samo za jednu profesiju, što znači da je moguće promeniti posao ili poslodavca, ali se mora ostati u istoj specijalnosti.

Poslovi koje mogu da rade i oni bez znanja finskog jezika

Sa znanjem finskog jezika mogućnosti nalaženja dobro plaćenih poslova su, nesumnjivo, mnogo veće, ali u Finskoj odredjene poslove mogu da rade i strani radnici koji ne znaju ni finski, ni švedski, drugi službeni jezik u Finskoj, pa ni engleski jezik. Takvi poslovi su:

  • Održavanje higijene u službenim i privatnim prostorima;
  • Pomoćni poslovi pripreme uredjaja i postrojenja;
  • Briga i čuvanje deca
  • Raznovrsni sezonski radovi.

Naravno, može se dogoditi da poslodavci u slučaju hitne potrebe za odredjenim poslovima angažuju strane radnike bez znanja jezika, ali sa obavezom da što pre dosegnu neophodan nivo znanja.

Sezonski rad u Finskoj je često zastupljen

Ova napredna i uspešna zemlja značajnu pažnju poklanja poljoprivredi. Širom zemlje je mnogo farmi na kojima se obavljaju raznovrsni poslovi. Vrlo zastupljena je staklenička proizvodnja povrća i voća, pa je i tražnja za radnicima na ovim poslovima dobra.

Rad u staklenicima koncipiran je na šestodnevnoj radnoj nedelji, ili, još češće, na takozvanoj rotacijskoj osnovi. To znači da se odredjeni broj dana – 15, 30, 45 ili 60 dana radi, pa potom isto toliko odmara. Rad se odvija u dve smene, dnevnoj i noćnoj, po 12 sati. Stan i hrana su obezbedjeni, a naknada koja se isplaćuje radnicima iznosi do 90 evra po smeni.

Stranim radnicima mogu biti zanimljivi i poslovi na branju voća i povrća. Najčešće se beru jagode, maline, šumsko voće, grašak i pečurke. Zarada zavisi od iskustva i veštine radnika, odnosno ubrane količine voća.

U Finskoj su traženi i…

Vozači i vozači kamiona

Za obavljanje ovih poslova neophodno je osnovno govorno znanje finskog jezika, kao i polaganje dodatnog teorijskog i praktičnog ispita za vožnju kamiona.

Za desetočasovnu smenu predvidjene su dve pauze, a rad u dane nedeljnog odmora i praznika u visokom procentu se dodatno plaća. Prosečna zarada vozača kreće se u intervalu od 2.500 do 3.000 evra mesečno.

Posao zavarivača

Kao i u drugim zemljama, i u Finskoj postoji značajna mogućnost za rad zavarivača. Poslodavci su spremni i njima da ponude rotacijski model rada ili šestodnevnu radnu nedelju, sa dnevnim radnim vremenom u trajanju od 10 do 12 časova.

Često se radnicima obeznedjuju stan i ishrana. Zarada koju zavarivači ostvaruju kreće se oko 2.000 evra mesečno.

Ovo je samo deo mogućnosti koje Finska nudi stranim radnicima, ali, svakako, dovoljan da zainteresuje i podstakne na temeljnije sagledavanje.

( izvor: Posao u inostranstvu )

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *