Kako do posla u Dubaiju?

U Srbiji je sve češća pojava odlazak u inostranstvo radi boljeg života. Mladi najčešće žele da ostvare “američki san” pa se najčešće odluče na odlazak u Ameriku kao studenti, na par meseci, a ostanu godinama ilegalno.

Tu je i Švedska koja je sad otvorila svoje granice za strane državljane, pa Nemačka i Austrija kao obećana zemlja za medicinske radnike. Ovom prilikom Vam prenosimo članak sa portala Telegraf.rs o konkretnom iskustvu onima koji su se otisnuli u Dubai, tj. o prednostima i mannama zaposlenja u Dubaiju.

Procedura zaposlenja u UAE uopšte nije jednostavno kako izgleda. Većina konkuriše za posao preko stranih sajtova, pošalje svoj CV i dobije poziv u narednih nekoliko nedelja, posle čega se obavi virtuelni razgovor na Skajpu.

posao u dubaiju

„U većini slučajeva vizu reguliše poslodavac kod koga se radi. A šta se dalje dešava i kakva je zapravo zarada, teško da ćete saznati na ovaj način. Naravno, na sajtovima uvek možete da pročitate pozitivne komentare, kako je smeštaj super, hrana odlična, zarada ne može bolja itd.“

Visokoobrazovani ljudi prolaze jako dobro i njihove mesečne plate zaista jesu u hiljadama eura. To su zanimanja poput građevinskih radnika, arhitekata, doktora, zubara. Ti poslovi su zaista dobro plaćeni i za koje se isplati otići. Stoga, veliki broj Srba sa ovim zanimanjima se zaista obogati od rada u UAE.

 

Prema nekim saznanjima, plate na pozicijama šankerima, konobara, radnika u ugostiteljstvu mogu da budu od 500-800 eura uz smeštaj i hranu. Smeštaj i hranu morate uzeti sa rezervom, jer smeštaj može biti udaljen kilometrima od Dubaija. A hrana, kako već volite, indijska je uvek na meniju, pa ako niste probirljivi sa hranom, možete da prođete. U suprotnom će vam dnevno trebati bar 30 eura za hranu. I kad podelite tu mesečnu zaradu sa svim troškovima koje imate, ne ostane vam ništa. Dobra strana svega je što vidite jedno od najposećenijih mesta na svetu, upoznate istočnjačku kulturu i narod, slikate se za Fejsbuk i vratite praznih džepova.

 

Naravno, uvek ima i onih koji se “snađu” i vrlo brzo napreduju. Ono što oni kažu da je presudno za uspeh u poslu u Dubaiju je spremnost, aktivnost, otvorenost za različite vrste pozicija i poslova. U Emiratima se to ceni, zato Balkanci dosta i uspevaju u poslu tamo, za razliku od Azijata. Potrebno je mnogo entuzijazma i želje za uspehom.

 

Što se tiče devojaka, one se najpre zaposle u avio-kompanijama, kao stjuardese, ili hostese. Dubai raspolaže sa više od 400 hotela, tako da se tu posao relativno lako nalazi. Posao stjuardese jeste dobro plaćen, ali budite spremni na iscrpno testiranje, obuku i na “život u avionu”. Devojke u takvoj situaciji moraju voditi računa i biti oprezne. Nije retkost da mnoge zavedene glamurom i blještavim sjajem ove metropole završe kao elitna “jahting prostitucija” gde se za jedno veče plaća i po 3.000 eura. U početku se svima čini da će postati buduće Sidni Kraford, a ustvari postanu žrtve rasprostranjene trgovine ljudima.

 

Ukoliko se ipak odlučite za Dubai kao zlatnu oazu, morate da budete spremni da za svaki posao pored vas aplicira još 70.000 ljudi, a oni na primer biraju 3.000. Znači, morate da se izdvojite, da budete drugačiji. Evo i kako:

 

– sredite svoj CV

– istražujte

– aplicirajte za različite pozicije

Gledajte da CV bude originalan, nemojte da skidate uobičajene forme, morate da budete drugačiji, da bi vas uopšte uočili. Istražite o poslovima koje želite da radite, kakvi su uslovi, kolika je plata. Konkurišite neprekidno, podelite 100  primeraka, možda vas neće svi zvati sad i odmah, ali imate veće mogućnosti da dobijete željeni posao.

 

Dobro pogledajte uslove oglasa, ako vam npr. piše plata 5.000 eura, saznajte da li je tu uračunat smeštaj i hrana. Vrlo verovatno da nije, tako da kad oduzmete sve što treba da platite nećete imati više od 2000 eura. Ili recimo ako vidite oglas- recepcioner, plata od 5.000-15.000 eura, budite sigurni da nećete tek tako dobiti tih 15.000. Dubai je kao i svaka država u potražnji za što jeftinijom radnom snagom, da bi ostvarila profit, tako da budite spremni na sve.

 

Jedni od boljih sajtova za zapošljavanje su:

  1. dubizzle.com
  2. catererglobal.com
  3. hospitality.com

 

Lako je snaći se na ovim sajtovima, imate listu poslova i opciju apply (konkuriši).

 

Kao i za svaki posao, budite ubedljivi, predstavite sebe što možete bolje, lepo se obucite, jednostavno trudite se da ostavite dobar utisak.

 

 

Izvor: Telegraf.rs

 

2 Komentara

  1. nikola 20. marta 2015. Reply
  2. goran 20. januara 2016. Reply

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *