Kako do posla u Austriji?

Austrijski Servis za zapošljavanje (AMS) početkom januara 2016. g. Je objavio listu deficitarnih zanimanja u austrijskom tržištu rada.  Ovo je privuklo i veliku pažnju Srba, koji su zainteresovani za rad u ovoj zemlji. Vest koju smo ranije objavili, tj. da Austrija traži 29.000 ugostiteljskih radnika, a da je pritom minimalac veći od plate programera u Srbiji koja je u proseku 1.500 evra, zaintrigirala je mnoge Srbe koji žele da zarade i žive bolje. Ipak, od posla vas deli nekoliko koraka.

posao_austrija

  Poverenica za integraciju Srba u austrijsko društvo pri ambasadi Austrije u Beogradu kaže da za nalaženje posla u ovoj zemlji morate da prođete nekoliko koraka.
„Prvo je neophodno pronaći odgovarajućeg poslodavca u Austriji koji želi da vas zaposli. Danas se takvi poslovi pronalaze putem interneta, gde postoji veliki broj sajtova sa poslovima u Austriji, ili preko ličnih kontakata.“ Da biste što lakše i našli posao,m poželjno je da upravo aplicirate za one poslove koji su deficitarni u ovoj zemlji, i to ona iz oblasti ugostiteljstva – konobari, kuvari, pomoćnici u kuhinji, čistači i radnici na pakovanju robe, koji su najtraženiji u Austriji.

Budući da je od maja ove godine minimalna bruto zarada u hotelijerstvu i ugostiteljstvu gotovo 1.500 evra mesečno, jasno je zašto se sve više Srba interesuje za zaposlenje u ovoj zemlji.

 

Viza nije potrebna

 Viza nije potrebna, ali da biste se zaposlili, morate da imate radnu dozvolu, ondnosno Crveno – Belo – Crvenu kartu, za koju aplicirate u Ambasadi, nakon što ste našli poslodavca. Zatim se određuje na osnovu nekoliko kriterijuma da li ćete dobiti ovu dozvolu, a jedan od kriterijuma je upravo potreba za radnom snagom,

Stoga, nema veze što poznajete nekoga ko ima frizerski salon i želi da vas zaposli u Austriji, ako njima nisu potrebni frizeri, budući da ih već imaju dovoljno u svojoj zemlji, prenosi sajt 24sata.rs

Poznavanje nemačkog jezika nije neophodno za dobijanje ove dozvole, ali jeste veliki plus. Kriterijumi po kojima se određuje ko dobija Rott – weiss – rott kartu su kvalifikacije, radno iskustvo, poznavanje jezika, starost i studije u Austriji (za visokokvalifikovana zanimanja). Ova karta objedinjuje radu i boravišnu dozvolu, i traje 12 meseci. Nakon što dobijete ovaj papir i poslodavca, stvar je poprilično jednostavna – možete da krenete da se pakujete.

Potreban oprez!

Iz Ambasade Austrije su nas obavestile da mnogi pokušavaju da zarade varajući Srbe koji hrle u Austriju. Tako se po nekim sajtovima nalaze oglasi u kojima se obećava pribavljanje austrijske radne dozvole nakon uplate “takse za vizu” fizičkom licu ili firmi.

Iz ove ambasade izričito savetuju da se nikakve “takse” ne uplaćuju, te da se umesto toga prvo obratite ambasadi.

Izvor: Srbijadanas, 24 sata, Sljaka

 

11 Komentara

 1. Petrovic Verica 13. februara 2016. Reply
 2. Goran 20. februara 2016. Reply
 3. Zeljko Sredojeivć 8. marta 2016. Reply
 4. Maja Jovanovic 16. marta 2016. Reply
 5. zdravka 6. maja 2016. Reply
 6. Muniracolakovic 18. maja 2016. Reply
 7. tamara 10. juna 2016. Reply
 8. violeta 18. jula 2016. Reply
 9. PREDRAG 11. oktobra 2016. Reply
 10. dusanka penjin 27. novembra 2016. Reply
 11. Marija 5. januara 2017. Reply

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *