Kako da šefu kažete NE?

Da li ste jedan od zaposlenih koji ne mogu da odbiju zahtev svog šefa? Ako jeste, sigurno ste zatrpani poslom, ali ste zato osoba na koju šef i kolege mogu da se oslone.

Ipak, ako svaki posao prihvatate možete doći u situaciju da ćete uraditi ama baš sve za svoju karijeru, i to na štetu svog privatnog života. aol.jobs donosi nekoliko saveta kako reći ‘ne’ u poslovnom okruženju, a da to ne ugrozi vaše radno mesto.

recinesefu

1)      Birajte trenutak

Kada god je u kancelariji velika “gužva” “frka” ili “haos” nije trenutak da odbijete šefa. Ipak, u ‘stabilnim’ situacijama vaše odbijanje neće toliko odjeknuti, pogotovo ako ste okruženi ljudima koji su takođe u mogućnosti da urade ono što šef traži od vas.

2)      Naučite da odbijete posao, a da ne izgovorite reč “NE”

Možda je šef zaboravio sve ostale zadatke kojima ste zatrpani. Umesto da kažete kako ne možete preuzeti još jedan, kažite mu: ‘Vidim da je taj projekat važan. Možemo li da sednemo na nekoliko minuta kako biste mi pomogli da odredim prioritete u radu? Želim da budem siguran da sam fokusiran na najvažnije stvari’.

3)      Predložite alternativno rešenje

Možda nemate dovoljno vremena za novi zadatak, ali možda možete izdvojiti vreme za rad na delu istog. Ukoliko ste specijalizovani za određeno područje, predložite šefu da se posvetite upravo tome delu, u saradnji s drugim kolegom koji će preuzeti ostatak posla.

4)      ‘Lupite šakom u sto’, ali imajte zaista dobar razlog za to

Šta znači dobar razlog, zavisi od kompanije do kompanije. Ukoliko imate neodložnih porodičnih i društvenih obaveza, a novi posao bi poremetio vaše planove, možda biste mogli šefu da objasnite da niste u stanju da pomognete. Pritom nemojte koristiti izraz ‘ne’, nego pažljivo birajte reči i izrazite spremnost da pomognete u nekoj drugoj situaciji. Budite diplomata!

 

Izvor: 24sata

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *