Kako da ne upropastite sledeći intervju za posao?

Prošli intervju za posao Vam je bio katastrofalan, kao I onaj pre njega? Nije da uvek ne prolazite na intervjuima za posao zato što niste adekvatno obrazovani ili nemate tražena iskustva i veštine. Da li često čujete da su vaši poznanici dobili posao iako nemaju tražene veštine I kvalifikacije? Verovatno se pitate kako oni to rade? Pa lako, predstave se bolje nego drugi kandidati zato što ne prave greške o kojima ćemo ispod govoriti. Pokušajte da ih izbegavate i vi da ne biste upropastili još jednu priluku za zaposlenje.

 

  1. Držim ovo u malom prstu ne moram to da spremam?

Iako niko bolje od Vas samih ne poznaje vaše iskustvo i veštine, morate se spremiti pre nego što idete na intervju. Postoji velika razlika izmedju sledećih stvari: imati saznanja o nekoj stvari i biti sposoban da o tome govorite i prenesete jasnu i konciznu poruku.

  1. Obukli ste se previše neformalno?

Možda kompanija u koju idete ne zahteva previše formalno oblačenje od svojih zaposlenih, ali to ipak ne znači da treba da se obučete kao da idete kod komšinice sprat ispod na kafu. “Business casual” izgled je gotovo sigurno najbolji izbor outfita za poslovni intervju. Bolje je da izgledate i previše formalno, nego suprotno. Odeća mora da bude čista, ispeglana i da dobro stoji, a lice uredno i kosa podšišana.

InterrvjuKakoIzgledati

  1. Gužva u gradu? Nema prevoza?

Ukoliko zakasnite makar i jedan minut, posao verovatno nećete dobiti. Izgovor što ste zakasnili nije važan. Odvojite dovoljno vremena da na intervju dodjete bar 10 minuta ranije.

  1. Ćutanje je zlato.

Jedina gora stvar od toga da postavite loše pitanje, je da ga ne postavite nikakvo pitanje. Poslodavci će ovo videti kao nedostatak interesovanja, entuzijazma, ili inicijative. Dok se pripremate za intervju, pokušajte da smislite nekoliko otvorenih pitanja, koja ćčete postaviti o kompaniji ili konkretnoj poziciji.

  1. E, zovem te za 5 minuta, imam intervju!

Pobrinite se da isključite ili stavite svoj telefon u nečujni mod, pre nego što udjete na razgovor. Ukoliko se desi da zaboravite to da uradite, izvinite se sagovorniku i utišajte telefon. Ukoliko odlučite da se javite ili odgovorite na SMS velike su šanse da Vam ovo potencijalni poslodavac neće oprostiti.

  1. Ogovorate prethodnog poslodavca?

Pokušajte da izbegnete loše reči za prethodnog poslodavca, budući da ovo može da deluje neprofesionalno, a da vi izgledate kao osoba koja voli da se žali. Poslodavac će verovatno pomisliti da ćete tako i o njemu razgovarati kada ga napustite.

 

REKLAMA

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *